Takiej dyni nigdy nie jedz. Możesz nawet stracić wszystkie włosy
Właśnie rozpoczął się sezon na dynie. Najczęściej pojawia się ona na stołach w formie placków oraz zup i równie szybko znika. Na Halloween jest stałym elementem dekoracji. Pojawia się jednak pytanie, czy można jeść gorzką dynię? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości.
05.10.2023 08:26
Dynie warto włączyć do swojej diety. Zawiera wiele składników odżywczych, można ją spożyć na tuzin sposobów, a przede wszystkim rewelacyjnie smakuje. Co zrobić, kiedy trafimy na gorzką dynie? Dowiesz się tego z naszego artykułu.
Czy można jeść gorzką dynię?
Mało tego są też odmiany dyni ozdobnych, które nie nadają się do jedzenia. Jeśli czujesz, że dynia jest gorzka, niestety należy ją wyrzucić lub użyć jedynie jako ozdobę, ponieważ zawiera w sobie wtedy toksyczną kukurbitacynę.
Jedzenie gorzkiej dyni a konsekwencje
Spożywanie takiej dyni grozi tzw. zespołem toksycznego kabaczka lub zespołem trującej dyni. Co to oznacza w praktyce? Objawami zatrucia są głównie wymioty, biegunka i ból brzucha. To jednak drobnostka przy innych konsekwencjach zjedzenia gorzkiej dyni. Znane są przypadki całkowitego wyłysienia, a także zgonu! Dlatego nie wolno tego bagatelizować. Co więcej, ze względu na dość duży indeks glikemiczny, spożywanie w ogóle jakiejkolwiek odmiany dyni, odradza się osobom chorym na cukrzycę, a także na insulinooporność. Wyjątkiem jest dodanie jej do zbilansowanego odpowiednio posiłku.