PoradyLajfhakiTeraz już wiem jak wybrać smacznego pomidora. Trik znam od sąsiada

Teraz już wiem jak wybrać smacznego pomidora. Trik znam od sąsiada

To jedno z najpopularniejszych warzyw w tym kraju. Mimo upływu lat nadal gości na stołach w wielu domach, a jego smak zachwyca każdego. W ten sposób nigdy już nie dasz wykiwać się podczas zakupów. Podpowiadamy, jak wybrać smacznego pomidora.

jak wybrać smacznego pomidora fot. freepik
jak wybrać smacznego pomidora fot. freepik

23.09.2023 14:48

W ostatnim czasie wielu próbuje samodzielnej hodowli pomidorów, przez co ich smak i zapach jest o wiele lepszy. Jednak nie każdy ma tę możliwość lub chęci, dlatego musi wiedzieć, jak wybrać te najlepsze dostępne w sklepach. Warto dodać, że pomidor nie musi kończyć tylko w sałatce. Okazuje się, że można z nich przygotować pyszne koncentraty, przeciery, sosy, a nawet zupy.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Warzywa te to prawdziwe bomby witaminowe. Zawierają w sobie witaminę C, R, PP oraz witaminy z grupy B. Jednak to dopiero początek listy, ponieważ mają także beta-karoten i mnóstwo składników odżywczych, a jest to potas, wapń, magnez oraz miedź i żelazo. Pomidory wpływają pozytywnie na poprawę odporności, a już jeden pomidor zapewnia około 50% dziennej dawki witaminy C. Wspierają układ krwionośny, blokując trójglicerydy we krwi oraz utleniają kwasy tłuszczowe. W efekcie obniżają ciśnienie tętnicze i działają moczopędnie. Zaleca się spożywać pomidory podczas diet odchudzających ze względu na dużą zawartość błonnika poprawiającego trawienie. Mają też zbawienne właściwości dla cukrzyków, ponieważ naturalnie regulują poziom cukru.

Pomidory w lipcu wymagają szczególnej uwagi. Fot. Freepik
Pomidory w lipcu wymagają szczególnej uwagi. Fot. Freepik

Jak wybrać smacznego pomidora?

Jak się okazuje, odpowiednie warzywo powinno spełniać kilka kryteriów, a są to:

  • wygląd, czyli wybieramy przede wszystkim miękkie i pachnące sztuki. Nie powinny mieć także uszkodzeń, plam lub nadgniłych miejsc;
  • szypułka, która na pozór wydaje się być zbędna. Jednak pełni ważne zadanie, ponieważ przedłuża świeżość warzywa. Dzięki niej pomidor na długi pozostaje świeży oraz pachnący;
  • miejsce po szypułce to bardzo ważny element i zawsze warto go powąchać. Jeśli czujemy zapach pomidora, to bez oporów warto zabrać go ze sobą do domu. Natomiast jeśli warzywo pachnie nieprzyjemnie lub chemicznie, to z pewnością nie będzie smaczny;
  • wielkość to kolejny żelazny punkt w wyborze pomidorów. Nie zawsze należy wybierać te najbardziej dorodne i przyciągające wzrok. Lepiej kupować te mniej okazałe, ponieważ są słodsze oraz bardziej aromatyczne;
  • kolor pomidora powinien być czerwony, bez żadnych plam świadczących o użyciu chemicznych nawozów.
malinowe są droższe od innych, fot. freepik
malinowe są droższe od innych, fot. freepik