Teraz już wiem jak wybrać smacznego pomidora. Trik znam od sąsiada
To jedno z najpopularniejszych warzyw w tym kraju. Mimo upływu lat nadal gości na stołach w wielu domach, a jego smak zachwyca każdego. W ten sposób nigdy już nie dasz wykiwać się podczas zakupów. Podpowiadamy, jak wybrać smacznego pomidora.
23.09.2023 14:48
W ostatnim czasie wielu próbuje samodzielnej hodowli pomidorów, przez co ich smak i zapach jest o wiele lepszy. Jednak nie każdy ma tę możliwość lub chęci, dlatego musi wiedzieć, jak wybrać te najlepsze dostępne w sklepach. Warto dodać, że pomidor nie musi kończyć tylko w sałatce. Okazuje się, że można z nich przygotować pyszne koncentraty, przeciery, sosy, a nawet zupy.
Dlaczego warto jeść pomidory?
Warzywa te to prawdziwe bomby witaminowe. Zawierają w sobie witaminę C, R, PP oraz witaminy z grupy B. Jednak to dopiero początek listy, ponieważ mają także beta-karoten i mnóstwo składników odżywczych, a jest to potas, wapń, magnez oraz miedź i żelazo. Pomidory wpływają pozytywnie na poprawę odporności, a już jeden pomidor zapewnia około 50% dziennej dawki witaminy C. Wspierają układ krwionośny, blokując trójglicerydy we krwi oraz utleniają kwasy tłuszczowe. W efekcie obniżają ciśnienie tętnicze i działają moczopędnie. Zaleca się spożywać pomidory podczas diet odchudzających ze względu na dużą zawartość błonnika poprawiającego trawienie. Mają też zbawienne właściwości dla cukrzyków, ponieważ naturalnie regulują poziom cukru.
Jak wybrać smacznego pomidora?
Jak się okazuje, odpowiednie warzywo powinno spełniać kilka kryteriów, a są to:
- wygląd, czyli wybieramy przede wszystkim miękkie i pachnące sztuki. Nie powinny mieć także uszkodzeń, plam lub nadgniłych miejsc;
- szypułka, która na pozór wydaje się być zbędna. Jednak pełni ważne zadanie, ponieważ przedłuża świeżość warzywa. Dzięki niej pomidor na długi pozostaje świeży oraz pachnący;
- miejsce po szypułce to bardzo ważny element i zawsze warto go powąchać. Jeśli czujemy zapach pomidora, to bez oporów warto zabrać go ze sobą do domu. Natomiast jeśli warzywo pachnie nieprzyjemnie lub chemicznie, to z pewnością nie będzie smaczny;
- wielkość to kolejny żelazny punkt w wyborze pomidorów. Nie zawsze należy wybierać te najbardziej dorodne i przyciągające wzrok. Lepiej kupować te mniej okazałe, ponieważ są słodsze oraz bardziej aromatyczne;
- kolor pomidora powinien być czerwony, bez żadnych plam świadczących o użyciu chemicznych nawozów.