PoradyLajfhakiNie każdy wie, do czego służy druga strona tłuczka. Przyda się nie tylko do ubijania mięsa

Nie każdy wie, do czego służy druga strona tłuczka. Przyda się nie tylko do ubijania mięsa

Nie każdy wie, do czego służy druga strona tłuczka. Przyda się nie tylko do ubijania mięsa
Katarzyna
13.10.2020 09:18, aktualizacja: 13.10.2020 20:58

Chyba żadna gospodyni nie może obejść się w swojej kuchni bez tego przedmiotu. Ciężki i hałaśliwy, jednak niezbędny w przygotowaniu kotletów. Oczywiście mowa tutaj o tłuczku do mięs! Okazuje się, że wiele osób nie wie jak prawidłowo go używać? A ty wiesz? Przekonajmy się!

Na pewno zauważyłaś, że tłuczek z obydwu stron zakończony jest dwiema różnymi płytkami. Czy wiesz do czego służą?

Obraz

Oczywiście, odpowiedź jest prosta - do ubijania kotletów. Jednak z jakiegoś powodu młotek do mięsa z jednej strony ma kraciastą płytkę, a z drugiej pasiastą. Pewnie tak jak ja, do tej pory korzystałaś tylko z tej popularnej, kraciastej końcówki, jednak okazuje się, że płaska powierzchnia też może Ci się przydać!

Producenci tego kuchennego gadżetu tworzą tłuczki z przeznaczeniem do różnego rodzaju mięs

Obraz

To dlatego też kraciastej powierzchni należy używać do zmiękczenia mięsa wieprzowego czyli do zrobienia kotletów schabowych. Z kolei płaska, karbowana powierzchnia sprawdzi się przy karkówce oraz wołowinie czyli mięsach o włóknach, które zmieniają swoją strukturę pod wpływem temperatury. Karkówka czy wołowina mogą stwardnieć, dlatego ta rzadziej używana strona tłuczka, świetnie sprawdzi się przy ubijaniu tego rodzaju mięsa.

Tłuczek możesz wykorzystać także do udekorowania ciastek lub rozłupania orzechów

instagram.com/paryszkainstagram.com/haartblog
instagram.com/paryszkainstagram.com/haartblog
Wiedziałaś o tym wcześniej? :)
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także