Nie każdy wie, do czego służy druga strona tłuczka. Przyda się nie tylko do ubijania mięsa
Chyba żadna gospodyni nie może obejść się w swojej kuchni bez tego przedmiotu. Ciężki i hałaśliwy, jednak niezbędny w przygotowaniu kotletów. Oczywiście mowa tutaj o tłuczku do mięs! Okazuje się, że wiele osób nie wie jak prawidłowo go używać? A ty wiesz? Przekonajmy się!
13.10.2020 | aktual.: 13.10.2020 20:58
Na pewno zauważyłaś, że tłuczek z obydwu stron zakończony jest dwiema różnymi płytkami. Czy wiesz do czego służą?
Oczywiście, odpowiedź jest prosta - do ubijania kotletów. Jednak z jakiegoś powodu młotek do mięsa z jednej strony ma kraciastą płytkę, a z drugiej pasiastą. Pewnie tak jak ja, do tej pory korzystałaś tylko z tej popularnej, kraciastej końcówki, jednak okazuje się, że płaska powierzchnia też może Ci się przydać!
Producenci tego kuchennego gadżetu tworzą tłuczki z przeznaczeniem do różnego rodzaju mięs
To dlatego też kraciastej powierzchni należy używać do zmiękczenia mięsa wieprzowego czyli do zrobienia kotletów schabowych. Z kolei płaska, karbowana powierzchnia sprawdzi się przy karkówce oraz wołowinie czyli mięsach o włóknach, które zmieniają swoją strukturę pod wpływem temperatury. Karkówka czy wołowina mogą stwardnieć, dlatego ta rzadziej używana strona tłuczka, świetnie sprawdzi się przy ubijaniu tego rodzaju mięsa.