To wielka sztuka, by zjeść banana i nie wyjść przy tym na małpę. Oto bananowy savoir-vivre
Banany to popularne owoce, które zaskarbiły sobie sympatię wielu ludzi poprzez swój słodki smak i egzotyczny wygląd. Jednak sposób ich spożywania ma ogromne znaczenie, kiedy jesteśmy w towarzystwie. Sprawdź, jak jeść banana.
29.06.2023 16:42
Zazwyczaj, gdy sięgamy po ten owoc, to rozchylamy skórkę i po prostu odgryzamy kolejne cząstki banana, nie zastanawiając się nad zasadami dobrego wychowania. Okazuje się, że tym sposobem spożywamy je tak samo jak niegdyś nasi przodkowie, czyli małpy. Przecież nikt nie chce okazać się tym źle kojarzonym zwierzęciem...
Jak jeść banana, aby nie wyjść na małpę?
Zasady savoir-vivre nakazują, aby jeść banana przy użyciu sztućców, czyli noża i widelca, oraz na talerzyku. Dla wielu ta informacja może być śmieszna, ale nie ma w świecie ludzi kulturalnych miejsca na małpie wybryki. Kiedy na stole podczas wydarzeń oficjalnych serwowane są owoce lub desery z bananami, to można jeść je przy pomocy samego widelca. Sposób spożywania powinien być dostosowany do formy potrawy, a o odpowiednie sztućce zadba obsługa lokalu. W ten sposób unikniemy faux-pas i niepochlebnych opinii na nasz temat.
Jak powinny być serwowane owoce?
Kiedy zostaliśmy zaproszeni na ważną okazję lub uroczystość, to warto wiedzieć, jak poprawnie jeść owoce. Istotna jest wtedy forma ich podania. Poniższe mogą być pokrojone w kostkę lub plastry:
Mniejsze z nich, czyli np. wiśnie, czereśnie lub porzeczki, powinny być podawane z ogonkami, ponieważ wtedy łatwiej je nałożyć na talerz. Natomiast jagody albo malinyserwuje się bez ogonków i w porcjach np. w kielichach. Truskawki mogą być pokrojone lub podawane jak jagody. Ważnym aspektem są także sztućce do ich nakładania, a powinna być to duża łyżka i widelec, oraz dodatki w formie np. bitej śmietany.
Poprawne jedzenie owoców według zasad savoir-vivre
Kulturalne jedzenie podanych owoców to klucz do nienagannych manier. Wszystkie z nich, które są już pokrojone, spożywa się przy pomocy łyżki, a widelec służy tylko do przytrzymania większych kawałków owoców. Natomiast kiedy koniecznie trzeba je pokroić, to robimy to przy pomocy noża, a jemy je widelcem. Należy pamiętać o tym, aby nie nabijać owoców na zęby widelca, tylko je nabierać. Kiedy podczas jedzenia trafimy na pestkę (np. z cytrusów), to dyskretnie kładziemy ją na bok talerza, a nie wypluwamy. Małe owoce spożywa się łyżeczką do herbaty.