16 kulinarnych sztuczek, które zamienią każde danie w prawdziwe arcydzieło
Każdy potrafi gotować, jednak niewiele osób posiada wyjątkowe umiejętności, które sprawiają, że cały proces i efekt końcowy staje się sztuką. Oczywiście nie zawsze chodzi o talent kulinarny, ważne jest również poznanie tajemnic i sekretów.
11.02.2020 | aktual.: 07.08.2020 10:13
Poniższe sztuczki są doskonale znane wielu doświadczonym już w kuchni amatorom. Dzięki nim Twoje dania staną się znacznie smaczniejsze.
#1 Pyszne klopsiki
Klopsiki najlepiej upiec. Posiekaną cebulę podsmaż na patelni, a następnie zmiel razem z mięsem. W ten sposób poprawisz smak i unikniesz niedopieczonych kawałków cebuli.
#2 Zbyt ostre papryczki?
Usuń nasiona i żyły. Piekielna ostrość zniknie, ale smak pozostanie taki sam.
#3 Słodkie ciasta
Każdy wie, że ciasto posypuje się mąką, by się nie przyklejało. Jednak w przypadku słodkich wypieków możesz użyć kakao. Stworzy delikatny aromat, ale nie wpłynie na smak
#5 Chrupiące ziemniaki bez smażenia
Jeśli chcesz, by ziemniaki były chrupiące bez dodatku oleju, po prostu posyp je mąką i upiecz.
#6 Niskokaloryczny krem
Przygotowując krem do deseru, możesz zamienić śmietankę na 3-4 ubite białka z jajek.
#7 Sałatki
Dodawaj sos do sałatek dopiero po posoleniu. W innym wypadku olej nie pozwoli całkowicie rozpuścić się soli.
#8 Idealne ciasto do wypieków
Sekret doskonałego ciasta to proporcje. Masa mąki powinna być równa masie cukru, a waga jajek masie masła.
#9 Gotowanie warzyw
Jeśli nie wiesz, czy warzywa włożyć do zimnej lub gorącej wody, mała podpowiedź: warzywa wrzuca się do gorącej wody. Wyjątkiem jest burak, który zaczynamy gotować w wodzie zimnej, żeby nie stracił koloru. Ale jeżeli robimy zupę jarzynową, czy rosół, wtedy warzywa możemy wrzucać do zimnej wody.
#10 Puree ziemniaczane
Dodaj odrobinę mleka i sody oczyszczonej, a następnie mieszaj, by uzyskać idealną konsystencję.
#11 Posklejany makaron
Podczas gotowania makaronu dodaj więcej wody (1 litr na 100 gramów). Dzięki temu makaron się nie sklei podczas gotowania.
#12 Więcej soku w cytrusach
By owoce były bardziej soczyste, umieść je w mikrofalówce na kilka sekund. Otrzymasz więcej soku.
#13 Ubijanie białek
By sprawdzić, czy konsystencja jest odpowiednia, przechyl miskę do góry nogami. Jeśli piana się nie przesuwa, białka są gotowe.
#14 Pieczone buraki
Buraki znacznie lepiej piec, niż gotować. Zachowują więcej witamin, smak i kolor.
#16 Cytryna w pięknym kształcie
Jeśli chcesz zaskoczyć gości cytryną w niecodziennym kształcie, przed jej pokrojeniem użyj obieraczki do owoców i w kilku miejscach pozbądź się skórki. Następnie pokrój cytrynę na plasterki.