Twoja lodówka zaczyna dziwnie buczeć? Przyczyna może być banalna
22.03.2023 10:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dlaczego lodówka dziwnie buczy i nagle przestała w miarę cicho pracować? Nie ignoruj tego problemu i jak najszybciej postaraj się go rozwiązać.
Jak wiadomo, lodówka to niezwykle ważny sprzęt kuchenny. Czasami jednak ulega awarii i zaczyna zachowywać się inaczej niż zwykle ;) Przede wszystkim zaniepokoić powinno Cię dziwne buczenie, które wydobywa się z lodówki. Co może ono oznaczać?
awaria agregatu
Jeżeli swoją lodówkę eksploatujesz już kilka lat, to najbardziej prawdopodobną przyczyną buczenia jest właśnie uszkodzony agregat. Ten element z czasem po prostu się zużywa i należy go wymienić na inny. W tym celu koniecznie skontaktuj się z wykwalifikowanym pracownikiem.
uszkodzony wentylator
Jeśli posiadasz lodówkę z technologią No Frost, to możliwe, że za tajemnicze buczenie odpowiada awaria wentylatora. Najpierw dobrze rozmroź lodówkę i usuń z niej cały szron oraz lód. Jeżeli ten zabieg nie pomaga, to wezwij specjalistę.
niewłaściwe ustawienie lodówki
Wokół lodówki musi być przestrzeń i nie można jej dopychać do samej ściany. Odległość między sprzętem a ścianą powinna wynieść ok. 10 cm. Co więcej, nie ustawiaj lodówki obok piekarnika czy innych źródeł ciepła. Złe umiejscowienie chłodziarki również może sprawić, że zacznie buczeć.
nieszczelna uszczelka
Jeżeli buczenie wzmaga się podczas otwierania bądź zamykania lodówki, to znak, że mogło dojść do poluzowania uszczelki znajdującej się na drzwiach. Ciepłe powietrze jest w stanie dostać się do wnętrza chłodziarki nawet przez najmniejszą szczelinę.
awaria kompresora
Brzęczenie i odgłos stukania, który przypomina odbijanie piłeczki, świadczy o uszkodzeniu kompresora. Wówczas koniecznie wezwij specjalistę, aby usunąć usterkę.
Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce?
- Ziemniaki: chłodna temperatura znacznie pogarsza ich walory smakowe oraz zmienia strukturę.
- Pomidory: zimno hamuje ich proces dojrzewania i warzywa zaczynają tracić swój smak.
- Cytrusy: doskonale dojrzewają w temperaturze pokojowej. Natomiast w lodówce łatwo chłoną wszelkie zapachy.
- Czosnek i cebula: w lodówce szybciej zaczynają kiełkować. Dodatkowo miękną, a także pojawia się na nich pleśń.
- Banany: zimne powietrze spowalnia proces dojrzewania i w lodówce te owoce mogą zacząć gnić.