Tych grzybów nigdy nie susz. Stracą aromat i cały smak
Sezon dla grzybiarzy właśnie się rozpoczął, przez co wielu z nich wyrusza na wyprawy do lasu. Bardzo często po powrocie z pełnymi koszami do domu, czyścimy zdobycze, a potem je suszymy. Jednak nie zawsze to dobry pomysł. Sprawdź jakich grzybów nie suszyć.
19.09.2023 17:27
Jesienna pogoda, babie lato, jeszcze dość wysokie temperatury, to idealny moment na sięgnięcie po wygodne buty i koszyk. Bardzo wiele osób zbieranie grzybów traktuje jako hobby, a dla innych to rywalizacja. Jednak niezależnie od tego, którym typem grzybiarza jesteś, musisz poznać ważne zasady dotyczące przechowywania swoich zdobyczy.
Jakich grzybów nie suszyć?
Na pozór wydaje się, że suszenie grzybów jest dobrym sposobem ich przechowywania. Na pewno każdy pamięta wiszące girlandy grzybów nad piecem u babci. Jednak okazuje się, że nie każdy grzyb powinien być suszony, ponieważ ten proces może spowodować więcej szkody niż pożytku. Metoda ta jest tak popularna, że mało kto wie, kiedy należy z niej zrezygnować. Suszyć powinno się tylko grzyby zdrowe i jędrne, natomiast trzeba wystrzegać się tej metody przy opieńkach. Warto dodać, że wszystkie odmiany blaszkowe również nie nadają się do suszenia, ponieważ zawierają w sobie małą zawartość wody. Dodatkowe suszenie sprawi, że będą schnąć bardzo szybko. W efekcie stracą nie tylko cenne właściwości, ale także zaczną się kruszyć. Tak samo jest z kurkami i kaniami, które pod wpływem suszenia staną się gorzkie oraz mało aromatyczne. Również odmiany z dużą ilością wody, jak m.in. maślaki lub kozaki nie są dobrym wyborem do suszenia. Tak samo jest z rydzami, ponieważ zawarte w nich białko ulega procesowi degradacji.
Jakie grzyby suszyć?
Dobrze sprawdzą się grzyby, które posiadają gąbkę na spodzie kapelusza m.in. borowiki, prawdziwki, podgrzybki oraz koźlaki. Dlatego, jeśli mało znasz się na grzybach, to lepiej nie stosuj tej metody. Ważne jest to, aby suszyć tylko jadalne grzyby, ponieważ trujące nie nadają się do tego. Tak samo, jak robaczywe, spleśniałe lub nieświeże. W drugiej kolejności zdobycze lasu trzeba dobrze oczyścić z ziemi, piachu oraz ściółki (bez użycia wody). Suszyć grzyby można na słońcu, grzejniku lub nad kuchenką, a także w piekarniku. Oczywiście nadaje się do tego także specjalna suszarka do grzybów i owoców.