Jeden ruch i wyciągam głąb z sałaty lodowej palcami – bez użycia noża!
Sałata lodowa stała się bardzo popularna - szczególnie od czasu, kiedy zaczęliśmy troszczyć się o to, co jemy. Będąc na diecie lub przyjmując w większości tylko zdrowe posiłki, nie sposób nie przygotowywać z niej potraw. Jest smaczna, chrupiąca, pełna witamin i niskokaloryczna, co czyni ją idealną bazą dla pysznych sałatek. Aby móc jej użyć, najpierw dokładnie wymyj ją pod bieżącą wodą, osusz, a następnie zastosuj świetny trik z sałatą lodową.
Przygotowując danie z sałaty, zawsze powinieneś pamiętać o tym, aby absolutnie nie traktować jej nożem!
Chyba, że chcesz, aby jej kawałki były pociemniałe – ale to przecież nie wygląda ani smacznie, ani zachęcająco. Jeśli chcesz ją podzielić na małe kawałki, to nie krój jej, a po prostu porwij liście w dłoniach. Taką zasadą należy się kierować przy wszystkich rodzajach sałat... oprócz rzymskiej i lodowej! ;)
Kucharze zalecają jednak, aby każdy rodzaj sałaty rwać palcami - to pomoże uniknąć uwolnienia gorzkiego posmaku. Ale zanim to, musisz wcześniej pozbyć się tego białego, nienadającego się do jedzenia środka. Uważasz, że nie da się tego zrobić bez noża? Jesteś w dużym błędzie – wystarczy znać i zastosować trik z sałatą lodową, którym na pewno warto się dzielić. To dużo wygodniejsze i bezpieczniejsze!
Jak szybko usunąć głąb z sałaty lodowej?
Przygotuj dużą (najlepiej drewnianą) deskę. Chwyć mocno główkę sałaty po bokach i uderz nią z całej siły w deskę (co najważniejsze – głąbem do dołu).
I to tyle! Bez skrobania nożem i narażania się na skaleczenie. Możesz teraz swobodnie wyciągnąć głąb palcami i przystąpić do dalszego „rozbioru” sałaty ;)
Pędź do kuchni i wypróbuj tę sprawdzoną i skuteczną metodę – będziesz mile zaskoczony! Ten trik sprawił, że wielu ludzi przekonało się do częstszego spożywania sałaty, ponieważ wyjmowanie głąba było dla nich wcześniej na tyle kłopotliwe, że z niej rezygnowali. Nie zapomnij podzielić się tym sposobem ze swoimi znajomymi - przecież oni też powinni o nim wiedzieć.
Czy to możliwe, że nie wiedziałeś wcześniej o tym, jak rozpoznać warzywa i owoce GMO? Dzięki tej metodzie zidentyfikujesz je w 5 sekund!