PoradyLajfhakiUkryta funkcja kombinerek. Trik z nimi przy obiedzie na 100% się przyda

Ukryta funkcja kombinerek. Trik z nimi przy obiedzie na 100% się przyda

Lubisz kreatywnie wykorzystywać różne przedmioty? W takim razie na pewno zaciekawi Cię, w jaki sposób można użyć najzwyklejszych kombinerek podczas… gotowania! Już nie musisz zastanawiać się, czym wyciągnąć ości z ryby.

Czym wyciągnąć ości? Fot. Genialne.pl
Czym wyciągnąć ości? Fot. Genialne.pl

Jeśli masz u siebie w domu lub w warsztacie ostro zakończone kombinerki, to właśnie zyskałeś świetny sprzęt kuchenny! Podczas gotowania potraw rybnych na pewno natknąłeś się na kłopot przy ich przygotowaniu. Stanąłeś przed wyzwaniem - jak szybko pozbyć się ości?

Dla własnego komfortu najlepiej zrobić to, jeszcze zanim trafią do garnka, patelni czy naczynia żaroodpornego. Dzięki temu później – podczas jedzenia – nie trzeba się męczyć i narażać na niebezpieczeństwo ich połknięcia. Ale jak najszybciej usunąć ości? Przecież wyciąganie ich palcami jest niezwykle żmudną i problematyczną czynnością. Nie wszyscy mają na tyle długie paznokcie, aby się nimi wspomóc.

Jak łatwo wyjąć ości? Kombinerkami!

Najpierw odpowiednio przygotuj swoje kombinerki. Dokładnie je wyparz i dla dodatkowej ochrony przemyj spirytusem. Następnie powyciągaj wszystkie ości z ryby właśnie z ich pomocą!

Czym wyciągnąć ości z ryby? Fot. Genialne
Czym wyciągnąć ości z ryby? Fot. Genialne

Podłużny kształt i idealna chwytność tych kombinerek sprawią, że zrobisz to w mgnieniu oka.

Czym wyciągnąć ości z ryby? Fot. Genialne
Czym wyciągnąć ości z ryby? Fot. Genialne

Jeśli akurat nie masz takich pod ręką, nic straconego! Jest jeszcze jeden domowy sposób na ości

Wykorzystaj przedmiot, który na pewno masz w swojej łazience lub toaletce. Mowa o pęsecie! Poradzi sobie z ośćmi tak samo dobrze, jak z brwiami. Pamiętaj tylko, aby wyparzyć ją w taki sam sposób, w jaki zrobiłeś to z kombinerkami.

Obraz

O czym pamiętać przy przygotowywaniu ryby?

  • Jeśli nie masz czasu, a chcesz by ryba szybko się rozmroziła, zanurz ją w mleku.
  • Chcesz łatwo pozbyć się łusek? Pochlap rybę octem, a po 10 minutach niemalże same odejdą.
  • Skrop je sokiem z cytryny jeszcze przed obróbką termiczną - mięso będzie dużo delikatniejsze.
  • Chcąc usmażyć rybę, rób to bez przykrycia - będzie chrupiąca!
  • Kiedy ją gotujesz, dodaj do wody 1 łyżkę soli i 2 łyżki octu - tak sprawisz, że będzie jędrna.

Te pomysły to dla Ciebie za mało? Poznaj 11 innych kuchennych trików, które na pewno ułatwią Ci gotowanie!