PoradyLajfhakiUkryta funkcja kombinerek. Trik z nimi przy obiedzie na 100% się przyda

Ukryta funkcja kombinerek. Trik z nimi przy obiedzie na 100% się przyda

Czym wyciągnąć ości? Fot. Genialne.pl
Czym wyciągnąć ości? Fot. Genialne.pl

19.11.2022 17:20

Lubisz kreatywnie wykorzystywać różne przedmioty? W takim razie na pewno zaciekawi Cię, w jaki sposób można użyć najzwyklejszych kombinerek podczas… gotowania! Już nie musisz zastanawiać się, czym wyciągnąć ości z ryby.

Jeśli masz u siebie w domu lub w warsztacie ostro zakończone kombinerki, to właśnie zyskałeś świetny sprzęt kuchenny! Podczas gotowania potraw rybnych na pewno natknąłeś się na kłopot przy ich przygotowaniu. Stanąłeś przed wyzwaniem - jak szybko pozbyć się ości?

Dla własnego komfortu najlepiej zrobić to, jeszcze zanim trafią do garnka, patelni czy naczynia żaroodpornego. Dzięki temu później – podczas jedzenia – nie trzeba się męczyć i narażać na niebezpieczeństwo ich połknięcia. Ale jak najszybciej usunąć ości? Przecież wyciąganie ich palcami jest niezwykle żmudną i problematyczną czynnością. Nie wszyscy mają na tyle długie paznokcie, aby się nimi wspomóc.

Jak łatwo wyjąć ości? Kombinerkami!

Najpierw odpowiednio przygotuj swoje kombinerki. Dokładnie je wyparz i dla dodatkowej ochrony przemyj spirytusem. Następnie powyciągaj wszystkie ości z ryby właśnie z ich pomocą!

Czym wyciągnąć ości z ryby? Fot. Genialne
Czym wyciągnąć ości z ryby? Fot. Genialne

Podłużny kształt i idealna chwytność tych kombinerek sprawią, że zrobisz to w mgnieniu oka.

Czym wyciągnąć ości z ryby? Fot. Genialne
Czym wyciągnąć ości z ryby? Fot. Genialne

Jeśli akurat nie masz takich pod ręką, nic straconego! Jest jeszcze jeden domowy sposób na ości

Wykorzystaj przedmiot, który na pewno masz w swojej łazience lub toaletce. Mowa o pęsecie! Poradzi sobie z ośćmi tak samo dobrze, jak z brwiami. Pamiętaj tylko, aby wyparzyć ją w taki sam sposób, w jaki zrobiłeś to z kombinerkami.

Obraz

O czym pamiętać przy przygotowywaniu ryby?

  • Jeśli nie masz czasu, a chcesz by ryba szybko się rozmroziła, zanurz ją w mleku.
  • Chcesz łatwo pozbyć się łusek? Pochlap rybę octem, a po 10 minutach niemalże same odejdą.
  • Skrop je sokiem z cytryny jeszcze przed obróbką termiczną - mięso będzie dużo delikatniejsze.
  • Chcąc usmażyć rybę, rób to bez przykrycia - będzie chrupiąca!
  • Kiedy ją gotujesz, dodaj do wody 1 łyżkę soli i 2 łyżki octu - tak sprawisz, że będzie jędrna.

Te pomysły to dla Ciebie za mało? Poznaj 11 innych kuchennych trików, które na pewno ułatwią Ci gotowanie!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także