Ta maszynka do mięsa była sekretem najlepszego smakołyku z dzieciństwa

W wielu kuchniach zapewne można jeszcze znaleźć ręczne maszynki do mielenia mięsa. Warto dać im drugie życie i wykorzystać do przygotowywania słodyczy.

Obrazek
Obrazek
pinterest

Rytuał mielenia

Rozkładanie ciężkiej, żeliwnej maszynki do mielenie zawsze było wielkim wydarzeniem. Należało poskładać wszystkie części i przykręcić ją do stołu. Podczas pracy oczywiście blat chybotał się na wszystkie strony, a od kręcenia korbką zawsze po pewnym czasie bolała ręka. ;) Jednak wysiłek się opłacał i mięso, ser lub mak zawsze były idealnie zmielone.

Obrazek
pinterest

Maszynka do ciastek ze skwarek

Dziś ręczne maszynki zostały zastąpione przez ich elektryczne odpowiedniki. Jednak tradycyjnej maszynce warto dać jeszcze drugie życie. Idealnie nada się do przygotowania kruchych i pysznych ciastek ze skwarek, które robiły wszystkie babcie! Wykonanie ich jest bardzo proste.

Składniki na ciastka ze skwarek mojej babci:

  • 250 g skwarek (świeżych)
  • 250 g masła (miękkie)
  • 6 jajek
  • 3/4 kg cukru (można trochę mniej ;) )
  • 1,5 kg mąki
  • 2 duże proszki do pieczenia (na 0,5 kg maki każdy) + 1 łyżeczka sody oczyszczonej
maszynka

Niezastąpiona nakładka

Najpierw zmiel skwarki w maszynce do mięsa, ale 2 razy! Następnie załóż na maszynkę elementy do robienia ciastek. To specjalna nakładka, która nada ciastkom ciekawy kształt.

Teraz wystarczy wszystkie składniki wymieszać. Wyrobić skwarki z miękkim masłem, dodać całe jajka, cukier, stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i zagnieść wszystko na jednolitą masę.

Teraz pozostaje już tylko robić ciastka! Ciasto przeciskaj przez maszynkę i formuj ciasteczka. Każde może mieć 5-7 cm długości. Z tej ilości wychodzi 5-6 dużych blach (na cały piekarnik) ciastek w opcji najgrubszego wzoru. Następnie upiecz je w piekarniku przy 180C na lekko złoty kolor i ciesz się ich smakiem.

maszynka

Poniżej podajemy też inny przepis na ciasteczka, ale już bez skwarek ;)

BONUS

Maszynkę w XIX wieku wynalazł konstruktor - Karl Drais. W języku niemieckim nazywa się Fleischwolf (pol. mięsny wilk). Dlatego przemysłowe maszyny do mielenia mięsa nazywa się wilkami masarskimi.

Obrazek
pinterest

Używasz jeszcze ręcznej maszynki do mielenia?

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo