Urośnie wszędzie, gdzie ją posadzisz. Mówią, że ta roślina jest bezobsługowa

Bergenia sercowata to odporna na wiele czynników atmosferycznych roślina, która kwitnie bardzo długo. Należy do roślin skalnicowatych i występuje w 10 odmianach. Sprawdzi się zarówno jako kwiat ogrodowy na skalniakach, jak i rabatach. Podpowiadamy jak hodować bergenię sercowatą.

Obrazek

Zwana jest także sercolistną, ponieważ kształt jej liści przypomina serce oraz osiąga do 60 cm wzrostu. Kwiaty bergeni zbierają się w kielichy, które również są charakterystycznym jej elementem. Idealnie sprawdzi się w pielęgnacji dla początkujących ogrodników i co najważniejsze jest zimozielona.

Jakie są odmiany bergeni sercowatej?

Roślina ta posiada do 10 odmian, które różnią się od siebie kolorem kwiatów oraz liści, jak również wysokością. Dlatego wyróżnia się bergenię:

  • ciemnoróżową - Purpurea;
  • lilowo-różową - Robusta;
  • różowo-fioletową - Lunar Glow;
  • białą - Silverlight;
  • różową - Flirt;
Obrazek

Bergenia sercowata - uprawa i pielęgnacja

Będzie rosła wszędzie, gdzie tylko ją posadzisz, natomiast jeśli zależy ci na kwiatach, to wybierz miejsce słoneczne. Pamiętaj, żeby bergenia nie otrzymywała dużej ilości promieni słonecznych, ponieważ może to spalić liście oraz kwiaty rośliny. Jedynie warto sadzić ją w dużych odstępach od innych roślin, aby nie pobierała im składników odżywczych z gleby. Najlepiej wybrać glebę przepuszczalną, czyli próchniczą lub wymieszać ziemię uniwersalną z piaskiem. Bergenię sercowatą nie trzeba nawozić, natomiast można wykonywać naturalne i domowe odżywki z np. pokrzywy. Podlewać bylinę należy tylko w suche i upalne dni, ponieważ nadmiernym podlewaniem łatwo można roślinę przelać, doprowadzając do grzybów oraz pleśni.

Obrazek

Przycinanie i rozmnażanie bergeni sercowatej

Wiosną, po okresie zimowym warto pozbyć się brązowych i suchych gałęzi, w efekcie czego roślina zacznie rosnąć szybkiej oraz pojawi się więcej pąków kwiatowych. Natomiast zaraz po przekwitnieniu usuwaj wszystkie uschnięte kielichy kwiatów. Na zimę można ściółkować bergenię m.in. korą lub sianem, ponieważ najbardziej narażone na przemarznięcie są korzenie byliny. Warto wiedzieć, że roślina jest gatunkiem wieloletnim i może rosnąć co roku w jednym i tym samym miejscu. W celu rozmnożenia bergeni sercowatej trzeba podzielić jej bulwę na części, a następnie rozsadzić najlepiej wiosną.

10 trików OGRODNIKÓW, po których rośliny rosną jak szalone

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo