W 10 minut sprawisz, że awokado dojrzeje. Ten patent jest najlepszy
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Przekonaj się jak to zrobić i ciesz się tym pysznym owocem kiedy tylko zapragniesz.
Nie zawsze udaje się kupić idealne awokado, które jest od razu gotowe do spożycia. Jednak cały proces dojrzewania możesz przyspieszyć. Zrobisz to dość szybko i bez używania specjalistycznego sprzętu.
Co zrobić, aby awokado nadało się do jedzenia?
- Najpierw włącz piekarnik i rozgrzej go do 200 stopni Celsjusza.
- Następnie jeszcze twarde awokado owiń folią aluminiową, połóż na blasze i wstaw do piekarnika.
- Awokado powinno pozostać w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut.
- Wyjmij owoc z piekarnika i umieść go w lodówce do czasu, aż całkowicie wystygnie.
I gotowe! Możesz już cieszyć się dojrzałym awokado i zjeść go tak jak lubisz.
Dlaczego awokado dojrzewa w folii aluminiowej?
Niektóre owoce i warzywa wydzielają gaz etylenowy, który przyspiesza proces dojrzewa innych produktów znajdujących się bezpośrednio przy nich. Jeżeli awokado zawiniesz w folię, to sprawisz, że gaz etylenowy, który wydzieli będzie działał tylko na nie. Dzięki temu znacznie szybciej dojrzeje.
Jak rozpoznać w sklepie czy awokado jest dojrzałe?
Przyglądając się awokado w sklepie, zwróć uwagę na małą szypułkę.
- Jeśli bez trudu odpadnie, a pod nią zobaczysz zagłębienie w kolorze wyblakłej żółci, to znak, że awokado jest dojrzałe i nadaje się do jedzenia.
- Zielony kolor pod szypułką powinien wzmóc Twoją czujność. Oznacza on, że awokado jest jeszcze niedojrzałe.
- Zagłębienie w kolorze brązowym informuje, iż awokado jest przejrzałe.
Rodzaje awokado, które kupisz w sklepie
- Odmiana Hass: dojrzały owoc ma ciemnobrązową skórkę, która lekko wpada w fiolet. Oczywiście im ciemniejsza skórka, tym awokado bardziej dojrzałe.
- Odmiana Fuerte: dojrzałe awokado jest intensywnie zielone. Absolutnie nie powinni mieć żadnych plam czy ciemniejszych przebarwień.