W 10 minut sprawisz, że awokado dojrzeje. Ten patent jest najlepszy
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Przekonaj się jak to zrobić i ciesz się tym pysznym owocem kiedy tylko zapragniesz.
18.11.2022 08:46
Nie zawsze udaje się kupić idealne awokado, które jest od razu gotowe do spożycia. Jednak cały proces dojrzewania możesz przyspieszyć. Zrobisz to dość szybko i bez używania specjalistycznego sprzętu.
Co zrobić, aby awokado nadało się do jedzenia?
- Najpierw włącz piekarnik i rozgrzej go do 200 stopni Celsjusza.
- Następnie jeszcze twarde awokado owiń folią aluminiową, połóż na blasze i wstaw do piekarnika.
- Awokado powinno pozostać w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut.
- Wyjmij owoc z piekarnika i umieść go w lodówce do czasu, aż całkowicie wystygnie.
I gotowe! Możesz już cieszyć się dojrzałym awokado i zjeść go tak jak lubisz.
Dlaczego awokado dojrzewa w folii aluminiowej?
Niektóre owoce i warzywa wydzielają gaz etylenowy, który przyspiesza proces dojrzewa innych produktów znajdujących się bezpośrednio przy nich. Jeżeli awokado zawiniesz w folię, to sprawisz, że gaz etylenowy, który wydzieli będzie działał tylko na nie. Dzięki temu znacznie szybciej dojrzeje.
Jak rozpoznać w sklepie czy awokado jest dojrzałe?
Przyglądając się awokado w sklepie, zwróć uwagę na małą szypułkę.
- Jeśli bez trudu odpadnie, a pod nią zobaczysz zagłębienie w kolorze wyblakłej żółci, to znak, że awokado jest dojrzałe i nadaje się do jedzenia.
- Zielony kolor pod szypułką powinien wzmóc Twoją czujność. Oznacza on, że awokado jest jeszcze niedojrzałe.
- Zagłębienie w kolorze brązowym informuje, iż awokado jest przejrzałe.
Rodzaje awokado, które kupisz w sklepie
- Odmiana Hass: dojrzały owoc ma ciemnobrązową skórkę, która lekko wpada w fiolet. Oczywiście im ciemniejsza skórka, tym awokado bardziej dojrzałe.
- Odmiana Fuerte: dojrzałe awokado jest intensywnie zielone. Absolutnie nie powinni mieć żadnych plam czy ciemniejszych przebarwień.