PoradyW 10 minut sprawisz, że awokado dojrzeje. Ten patent jest najlepszy

W 10 minut sprawisz, że awokado dojrzeje. Ten patent jest najlepszy

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Przekonaj się jak to zrobić i ciesz się tym pysznym owocem kiedy tylko zapragniesz.

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Fot. Unsplash/ Genialne
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Fot. Unsplash/ Genialne

18.11.2022 08:46

Nie zawsze udaje się kupić idealne awokado, które jest od razu gotowe do spożycia. Jednak cały proces dojrzewania możesz przyspieszyć. Zrobisz to dość szybko i bez używania specjalistycznego sprzętu.

Co zrobić, aby awokado nadało się do jedzenia?

  • Najpierw włącz piekarnik i rozgrzej go do 200 stopni Celsjusza.
  • Następnie jeszcze twarde awokado owiń folią aluminiową, połóż na blasze i wstaw do piekarnika.
  • Awokado powinno pozostać w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut.
  • Wyjmij owoc z piekarnika i umieść go w lodówce do czasu, aż całkowicie wystygnie.

I gotowe! Możesz już cieszyć się dojrzałym awokado i zjeść go tak jak lubisz.

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Fot. Genialne.pl
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Fot. Genialne.pl

Dlaczego awokado dojrzewa w folii aluminiowej?

Niektóre owoce i warzywa wydzielają gaz etylenowy, który przyspiesza proces dojrzewa innych produktów znajdujących się bezpośrednio przy nich. Jeżeli awokado zawiniesz w folię, to sprawisz, że gaz etylenowy, który wydzieli będzie działał tylko na nie. Dzięki temu znacznie szybciej dojrzeje.

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado, fot. Unsplash
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado, fot. Unsplash

Jak rozpoznać w sklepie czy awokado jest dojrzałe?

Przyglądając się awokado w sklepie, zwróć uwagę na małą szypułkę.

  • Jeśli bez trudu odpadnie, a pod nią zobaczysz zagłębienie w kolorze wyblakłej żółci, to znak, że awokado jest dojrzałe i nadaje się do jedzenia.
  • Zielony kolor pod szypułką powinien wzmóc Twoją czujność. Oznacza on, że awokado jest jeszcze niedojrzałe.
  • Zagłębienie w kolorze brązowym informuje, iż awokado jest przejrzałe.
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado, fot. Unsplash
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado, fot. Unsplash

Rodzaje awokado, które kupisz w sklepie

  • Odmiana Hass: dojrzały owoc ma ciemnobrązową skórkę, która lekko wpada w fiolet. Oczywiście im ciemniejsza skórka, tym awokado bardziej dojrzałe.
  • Odmiana Fuerte: dojrzałe awokado jest intensywnie zielone. Absolutnie nie powinni mieć żadnych plam czy ciemniejszych przebarwień.

Triki na przechowywanie jedzenia. Dzięki nim nic się nie marnuje w koszu