PoradyLajfhakiW moim domu woda po ziemniakach dostaje drugie życie. Jest cenniejsza niż myślisz

W moim domu woda po ziemniakach dostaje drugie życie. Jest cenniejsza niż myślisz

Woda po ziemniakach najczęściej ląduje w zlewie? Nic dziwnego, do niedawna sama tak robiłam, ale poznałam genialny trik na wykorzystanie tego "odpadku". Od teraz nic się nie marnuje!

woda po ziemniakach jest bardzo cenna i nie należy jej wylewać, fot. freepik
woda po ziemniakach jest bardzo cenna i nie należy jej wylewać, fot. freepik

11.08.2023 11:43

Jak mało się mówi o tym, że wodę po ziemniakach można wykorzystać na wiele sposobów. Ten mętny płyn jest bogaty w skrobie i cenne minerały, które dobrze wpływają na nasz organizm. To co, jesteś ciekaw, jak można ją wykorzystać?

Woda z ziemniaków to prawdziwy skarb

Coś, co trzeba zaznaczyć już na początku, to fakt, że ziemniaczana woda może być wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale też w domowych porządkach czy kosmetyce. Pierwszy, a zarazem najpopularniejszy sposób na wykorzystanie wody po ziemniakach to dodanie jej do sosu jako zagęstnik. Wystarczy dolać zaledwie kilka łyżek, by rzadki sos stał się cudownie kremowy. Skrobia zawarta w wodzie zwiąże wszystkie składniki, a minerały, pozytywnie wpłyną na nasze ciało, włosy i skórę. Woda po ziemniakach może być wykorzystana jako genialna płukanka do włosów, która zapewni połysk i jedwabistą gładkość. Maseczki z mąki ziemniaczanej to powszechny zabieg u osób, które dbają o kondycje swoich włosów. Skoro przenieśliśmy się do łazienki, to warto wspomnieć, że woda wypełniona skrobią może być wykorzystana przy codziennych porządkach. Kamień i rdza nie mają szans w walce z tym naturalnym preparatem.

woda po ziemniakach jest bardzo cenna i nie należy jej wylewać, fot. freepik
woda po ziemniakach jest bardzo cenna i nie należy jej wylewać, fot. freepik

Płynne złoto proste z Włoch, czyli woda po makaronie

Podobnie jak w przypadku ziemniaków, makaron również zostawia skrobiową wodę, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Poza dolewaniem jej do sosów w celu zagęszczenia, warto wspomnieć o tym, jak świetnie spulchnia ciasto. Najlepsi piekarze nie wyobrażają sobie, by ich chleb czy bułki powstały bez dodatku wody po makaronie. Wypieki są znacznie pulchniejsze i delikatne, jeśli dodamy do nich trochę płynnego złota. Jeśli natomiast masz problem z trawieniem roślin strączkowych, być może musisz zmienić ich sposób przygotowania. Wystarczy, że przez całą noc będziesz moczyć rośliny strączkowe w wodzie po makaronie, a staną się one bardziej przyjazne dla twojego brzucha.

woda po ziemniakach jest bardzo cenna i nie należy jej wylewać, fot. freepik
woda po ziemniakach jest bardzo cenna i nie należy jej wylewać, fot. freepik