W ten sposób szybko usuniesz tęczowe przebarwienia na dnie garnka
Zauważyłaś tęczowe przebarwienia w garnku? Przemycie go wodą z płynem nic nie pomogło, a ty nie masz pojęcia jak je zwalczyć? Wystarczy kuchenny dodatek, a przebarwienia znikną.
04.08.2023 09:13
Garnek to podstawowe narzędzie, które wykorzystujemy w kuchni. Większość z nich wykonuje się ze specjalnej stali nierdzewnej. Mimo że materiał jest odporny na działanie wody i ognia, to od czasu do czasu mogą pojawić się na nim tęczowe przebarwienia. Nie jest łatwo się ich pozbyć.
Tęczowe przebarwienia w garnku to normalna sprawa
Aby zrozumieć proces powstawania plam, trzeba zagłębić się nieco w temat tworzywa, z jakiego wykonano garnek. Najczęściej jest to stal nierdzewna z oznaczeniem "18/10". Te dwa numerki nie znalazły się tam przypadkowo, gdyż symbolizują odpowiednio: 18% zawartości chromu w mieszance oraz 10% niklu. Zarówno jeden, jak i drugi jest niezwykle potrzebny. Chrom zapewnia odporność na korozję, a nikiel odpowiada za połysk. Mimo że ta mieszanka ma gwarantować, iż metal pozostanie wolny od przebarwień, to czasami na dnie naczynia widać kolorowe smugi. Z góry należy zaznaczyć, że nie są one szkodliwe dla naszego zdrowia, lecz nie zawsze powodują dobre skojarzenia. Niektórzy mogliby pomylić je z rozlaną benzyną, co z pewnością nie zachęca do gotowania.
Takie przebarwienia to skutek źle użytkowanych garnków. Pojawiają się najczęściej, gdy metal ma zbyt duży kontakt z solą, octem lub kwaśnymi substancjami. W przyszłości, gdy będziesz gotować wodę na makaron, dodaj sól dopiero wtedy, gdy woda zacznie wrzeć. W innym wypadku osiądzie na dnie garnka i wytworzy kolorowe zacieki.
Jak usunąć przebarwienia?
Woda, mydło czy płyn do mycia w tym przypadku nie zda egzaminu. Opisany nalot potrzebuje o wiele silniejszej substancji. Pierwszy sposób to wykorzystanie kwasku cytrynowego. Wystarczy, że wsypiesz torebkę kwasku do garnka, a następnie wyszorujesz go zwilżoną gąbką. Po chwili po przebarwieniach nie będzie ani śladu. Sprawa podobnie ma się w przypadku soku z cytryny. Jeżeli nie posiadasz kwasku ani cytryny, wypróbuj trik z octem. Podobnie jak wcześniej, zalej garnek niewielką ilością octu i przetrzyj gąbką. Plamy powinny natychmiastowo zejść.