Wcale nie im starsze, tym lepsze. Wino psuje się szybciej, niż myślisz
30.09.2023 08:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy wino może się zepsuć po jakimś czasie? Każdy z nas wie, że ten produkt musi przeleżeć chwilę, by nabrać odpowiedniego smaku, lecz czy jest jakiś konkretny termin przydatności? Wszystko zależy od rodzaju i jakości wina, z jakim mamy do czynienia.
Mówi się, że im starsze wino, tym lepsze. Jest to prawda, zwłaszcza jeśli chodzi o luksusowe marki, produkujące trunki od setek lat. Czy w takim razie istnieje coś takiego jak "termin przydatności wina"? O ile nie można go określić co do dnia, to są pewne czynniki, przez które wino staje się niezdatne do spożycia.
Czy wino może się zepsuć?
Tak, wino może się zepsuć i nie być zdatne do spożycia, lecz nie zawsze powodem jest przeterminowanie się trunku. Wystarczy mały zalążek pleśni niewykryty przed zakorkowaniem, a wszystkie butelki są do wyrzucenia. Otwarte trunki, które stoją w cieple, szybko kwaśnieją, a te przechowywane w lodówce mają ok. tydzień, zanim staną się niesmaczne i stracą aromat. Po otwarciu do wnętrza dostaje się tlen, który powoduje psucie się wina. Na butelach często zamiast daty ważności, widnieje informacja o tym jak szybko starzeje się wino. Po upływie tego czasu trunek stopniowo będzie tracił smak i aromat. Nawet najlepsze wina kiedyś się zepsują i nie ma co się oszukiwać w tym temacie.
Jak rozpoznać zepsute wino?
Już po pierwszym skosztowaniu będziesz wiedzieć, ze wino jest zepsute. Jego smak, aromat i kolor diametralnie się zmieniają. Złe wino będzie smakować pleśnią, stanie się kwaśne i octowe, może mieć ziemisty zapach. Dodatkowo jest mętne, zmienia kolor i robią się w nim bąbelki. Jeśli napijesz się zepsutego wina, nie wpadaj w panikę. Łyk trunku nic złego ci nie zrobi, lecz resztę należy bezwzględnie wylać. Dodatnie go do sosu i przegotowanie na nic się nie zda, gdyż wino nie odzyska dawnego smaku. W zależności od trunku ma ono różny czas przechowywania, najczęściej 2 lata dla białego i 3 lata dla czerwonego wina. Po tym okresie trzeba próbować i oceniać czy alkohol nadal jest dobry.