PoradyLajfhakiZawsze stosuję ten trik, żeby sprawdzić, czy jajka są świeże. Działa za każdym razem

Zawsze stosuję ten trik, żeby sprawdzić, czy jajka są świeże. Działa za każdym razem

Zepsute jajko może nie tylko zrujnować smak potrawy, ale też spowodować zatrucie. Aby tego uniknąć, należy zawsze sprawdzać, czy jajka są świeże. Jest na to prosty, domowy sposób. Podpowiadamy, po czym poznać zepsute jajko bez rozbijania go i rozsiewania koszmarnego zapachu po całej kuchni.

Po czym poznać zepsute jajko? Fot. Genialne.pl
Po czym poznać zepsute jajko? Fot. Genialne.pl

08.05.2023 17:21

Jedzenie zepsutych jajek w najlepszym wypadku może zakończyć się bólem brzucha, a w najgorszych zakażeniem bakterią salmonelli. Właśnie dlatego, wykorzystując jajka w kuchni, musisz mieć pewność, że są świeże i nadają się do spożycia. Nie jesteś w stanie ocenić tego gołym okiem, ale istnieje kilka trików, dzięki którym w kilka sekund z łatwością sprawdzisz, czy dane jajko jest zepsute.

Jak przechowywać jajka, by dłużej pozostały świeże?

Jajka należy przechowywać w temperaturze poniżej 20 stopni Celsjusza. Najlepiej trzymać je w lodówce. Dzięki panującej w niej niskiej temperaturze jajka nadają się do spożycia nawet przez miesiąc. Jeśli zauważysz, że skorupka jajka pękła, nie pozostawiaj go w lodówce. Natychmiast poddaj je obróbce cieplnej. W przeciwnym wypadku zepsuje się i będziesz musiał je wyrzucić. Jeśli przechowujesz jajka prawidłowo, ale masz wątpliwości, czy nadają się do spożycia, zawsze sprawdzaj ich świeżość przed wbiciem do potrawy lub ugotowaniem. Zepsute jajko możesz poznać na kilka sposobów.

Po czym poznać zepsute jajko? Fot. Genialne.pl
Po czym poznać zepsute jajko? Fot. Genialne.pl

Po czym poznać zepsute jajko?

Świeżość jajek możesz sprawdzić na kilka prostych sposobów.

  • Wypróbuj trik z wodą. Do szklanki z zimną wodą wrzuć jajko. Jeśli opadło na dno i leży w pozycji poziomej, jest bardzo świeże. Jeśli wierzchołek zaczął się lekko unosić lub jajko stoi, najprawdopodobniej ma już kilka tygodni, ale nadal nadaje się do spożycia. Nieświeże jajko będzie unosić się na powierzchni. Od razu je wyrzuć.
  • Potrząśnij jajkiem. Jeśli jest świeże, niczego nie usłyszysz. Możesz bez obaw wbić je do potrawy lub ugotować. Jeśli natomiast słyszysz charakterystyczne chlupanie świadczące o tym, że zawartość jajka się przelewa, natychmiast je wyrzuć. Do wnętrza jajka dostało się powietrze, które sprawiło, że jest ono zepsute i nie nadaje się do zjedzenia.
  • Jeśli nie zastosowałeś żadnej z tych metod, łatwo poznasz zepsute jajko po zapachu oraz wyglądzie. Po rozbiciu zepsutego jajka w powietrzu wyczuwalny jest silny zapach siarkowodoru. Z pewnością go nie zignorujesz. Jeśli ugotujesz zepsute jajko, poznasz je po perłowym lub lekko różowym kolorze białka oraz żółtku przesuniętym w stronę skorupki. Każdy z tych objawów to sygnał, by w żadnym wypadku nie jeść jajka.

Kuchenny trik: jajko wstrząśnięte i zmieszane