Widzisz biały nalot na śliwkach? Wiele osób nie wie, czy jeść takie owoce
Jesień to nie tylko piękna pogoda, ale też sezon na zbiór owoców. Jednak często mają one na sobie mało estetyczną powłokę, która nie zachęca do zakupów. Sprawdź, o czym świadczy biały nalot na śliwkach.
Bardzo wiele osób delektuje się ich smakiem, a nawet przygotowuje wyborne przetwory na zimę. Właśnie we wrześniu mają najsłodszy smak, przez co idealne sprawdzają się jako przekąska. Jednak nie każdy wie, czym jest biały nalot i dlaczego tak szybko się na nich pojawia.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Nie tylko smak, ale przede wszystkim niska kaloryczność, to ogromny plus śliwek. Mają dobroczynny wypływ na nasz układ pokarmowy, ponieważ regulują trawienie oraz poprawiają apetyt. Zawierają w sobie duże ilości błonnika, który wspomaga pracę jelit. Śliwki mają witaminę C, A, E oraz witaminy z grupy B, a działają także antyoksydacyjne. Warto dodać, że posiadają także właściwości przeciwmiażdżycowe i są zalecane dla osób mających problem z układem sercowo-naczyniowym. Poza tym śliwki to prawdziwa bomba, bogata w minerały, a są to: wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz potas.