PoradyLajfhakiWidzisz biały nalot na śliwkach? Wiele osób nie wie, czy jeść takie owoce

Widzisz biały nalot na śliwkach? Wiele osób nie wie, czy jeść takie owoce

biały nalot na śliwkach, fot. Getty Images
biały nalot na śliwkach, fot. Getty Images
20.09.2023 08:29

Jesień to nie tylko piękna pogoda, ale też sezon na zbiór owoców. Jednak często mają one na sobie mało estetyczną powłokę, która nie zachęca do zakupów. Sprawdź, o czym świadczy biały nalot na śliwkach.

Bardzo wiele osób delektuje się ich smakiem, a nawet przygotowuje wyborne przetwory na zimę. Właśnie we wrześniu mają najsłodszy smak, przez co idealne sprawdzają się jako przekąska. Jednak nie każdy wie, czym jest biały nalot i dlaczego tak szybko się na nich pojawia.

Dlaczego warto jeść śliwki?

Nie tylko smak, ale przede wszystkim niska kaloryczność, to ogromny plus śliwek. Mają dobroczynny wypływ na nasz układ pokarmowy, ponieważ regulują trawienie oraz poprawiają apetyt. Zawierają w sobie duże ilości błonnika, który wspomaga pracę jelit. Śliwki mają witaminę C, A, E oraz witaminy z grupy B, a działają także antyoksydacyjne. Warto dodać, że posiadają także właściwości przeciwmiażdżycowe i są zalecane dla osób mających problem z układem sercowo-naczyniowym. Poza tym śliwki to prawdziwa bomba, bogata w minerały, a są to: wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz potas.

Obraz

Czym jest biały nalot na śliwkach?

Bardzo często na zakupach chcąc kupić śliwki, dostrzegamy, że znajduje się na nich biały nalot. Nie wygląda zbyt ładnie, ale też nie motywuje do ich zakupu. Przez co odchodzimy od półki ze smakiem, a to duży błąd. Warto wiedzieć, że biały nalot na śliwkach jest całkowicie normalny i nie ma powodu do obaw. Często wiele osób uważa, że jest to pleśń, co jest nieprawdą. Nalot jest tylko warstwą ochronną owoców, która zabezpiecza je w trakcie wzrostu przed szkodliwymi warunkami środowiskowymi. Warto dodać, że nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia i bardzo szybko można go zmyć wodą. Podczas kupowania śliwek ważne jest to, aby miały elastyczną skórkę i były miękkie, ponieważ wtedy z pewnością będą słodkie. Natomiast zbyt twarde śliwki są kwaśne.

Obraz

Jaką odmianę śliwek wybrać?

Warto pamiętać o tym, że dzieli się je na wczesne i późne. Do najbardziej popularnych należą:

  • Opal, Węgierka Wczesna, Diana, Emper oraz Polinka: zaliczają się do odmian wczesnych;
  • Amers, Blufre, Valor i Empress: to odmiany późne.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także