PoradyWiększość ludzi źle używa tarkę do warzyw. Prawidłowy sposób oszczędza czas

Większość ludzi źle używa tarkę do warzyw. Prawidłowy sposób oszczędza czas

Jak trzeć warzywa, fot. Freepik
Jak trzeć warzywa, fot. Freepik
13.11.2022 10:34

Czy wiesz jak trzeć warzywa, aby cały proces był łatwiejszy? Z pewnością ten patent Cię zszokuje i już nigdy nie będziesz używać tarki jarzynowej w tradycyjny sposób.

Zwykle tarcie marchewki czy ziemniaków w jeden sposób. Fragmenty warzyw odpryskują od tarki i ostatecznie lądują na blacie czy podłodze. A na koniec trzeba koniecznie wybrać ręką resztki warzyw, które pozostały na oczkach lub nie wypadły z wnętrza tarki. Taka praca może faktycznie być uciążliwa zwłaszcza wtedy, kiedy mamy do przerobienia sporo produktów. Jak w takim razie trochę ułatwić sobie przygotowywanie posiłków?

Jak trzeć warzywa, fot. Freepik
Jak trzeć warzywa, fot. Freepik

Jak właściwie ułożyć tarkę?

Zwykle rozdrabniając dany produkt, opieramy jedną krawędź tarki o talerz i lekko ją pochylamy. W naszym zamyśle, w tym wypadku, warzywa czy owoce mają grzecznie lądować na talerzu. Jednak nie do końca tak się dzieje. Dlatego następnym razem zmodyfikuj umiejscowienie swojej tarki. Połóż ją całkowicie płasko na talerzu czy innej powierzchni i dopiero wtedy przystąp do ścierania jabłka czy ogórka. Dzięki temu sprytnemu ułożeniu, starty produkt zgromadzi się wewnątrz tarki i bez trudu przełożysz go później do miski.

Poznaj inne kulinarne triki

1. Do opakowania bądź pojemnika, gdzie przechowujesz mąkę bądź ryż włóż listek laurowy. Wówczas mole spożywcze i inne szkodniki będą trzymały się z daleka od kuchennych szafek.

2. Kawa straciła aromat? Wrzuć do puszki lub słoika kostkę gorzkiej czekolady i nie otwieraj opakowania przez dwa dni.

Jak trzeć warzywa, fot. Freepik
Jak trzeć warzywa, fot. Freepik

3. Pieczywa dłużej zachowa świeżość, jeśli do chlebaka włożysz surowe jabłko.

4. Ciasto drożdżowe dłużej zachowa świeżość i będzie puszyste, jeśli zamiast mleka dodasz kefir.

5. Jeśli chcesz, aby kawałek tortu dłużej zachował świeżość, przytwierdź do niego kawałki pszennego chleba.

6. Olej bądź inny tłuszcz nie będzie rozpryskiwał się na boki, jeśli na patelnię wsypiesz szczyptę soli.

7. Po dodaniu do jajecznicy odrobiny mleka, zyska ona puszystą konsystencję.

8. Przesoloną zupę można uratować. Włóż do garnka połówkę surowego ziemniaka i gotuj go przez kilka minut. Warzywo wchłonie sól.

9. Ryż pozostanie sypki i nie sklei się, jeżeli podczas gotowania dodasz do wody łyżkę soku z cytryny.

Triki na przechowywanie jedzenia. Dzięki nim nic się nie marnuje w koszu

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także