Wkładam cebulę do zamrażarki. Moje oczy są wdzięczne za to
Jest podstawowym składnikiem wielu dań, przez co codziennie zużywamy nawet do kilku główek. Mimo wielu zalet ma jeden minus — doprowadza do płaczu każdego. Podpowiadamy jak cebula w zamrażarce, może pomóc.
12.08.2023 17:45
Aromat podsmażanej cebulki zawsze zwraca uwagę, ale sam proces krojenia już nie ma w sobie nic przyjemnego. Warzywo to uwalnia wtedy związki lotne, które drażnią nos oraz oczy. W efekcie zaczynamy płakać oraz trzeć oczy, co dodatkowo pogarsza sytuację. Wystarczy jeden prosty trik, a problem zniknie.
Co daje cebula w zamrażarce?
Przed krojeniem włóż cebulę na 15 minut do zamrażarki, a dopiero potem ją wyciągnij. Niska temperatura spowalnia reakcje chemiczne oraz sprawia, że związki drażniące nie uwalniają się szybko. Zazwyczaj wiele osób ma swoje własne sposoby na krojenie cebuli. Jedni siekają ją pod kuchennym okapem, a pozostali zakładają gogle do pływania na oczy lub nawet całe maski do nurkowania. Z boku wygląda to komicznie, ale jest skuteczne, przez co cebula nie drażni oczu. W krojeniu warzyw ważne jest to, aby nóż był zawsze ostry. To właśnie od niego zależy ile czasu zajmie siekanie cebuli, a przecież nikt nie chce się męczyć. Kiedy już zaczynamy kroić, to korzeń warzywa zostawmy na sam koniec. Jest to ważne, ponieważ w jego pobliżu znajduje się najwięcej aromatycznych związków.
Jak kroić cebulę?
Wszystko zależy od tego, jaką formę tego warzywa lubimy. Cebulę można kroić na kilka sposobów.
- W kostkę, czyli obrać, przekroić na pół i wzdłuż, a dopiero potem obrócić w bok i zacząć kroić poprzecznie. W ten sposób uzyskamy idealną kostkę.
- Piórka to wzdłużne paski. Należy dolną część pozostawić niewykrojoną, a dopiero potem obrócić warzywo i zacząć kroić poprzecznie. Dzięki temu cebula będzie równomiernie pokrojona w piórka.
- W plasterki: wystarczy obrać i pokroić bardzo cieniutko. W ten sposób sprawdzi się ona idealnie do sałatek lub kanapek.
- Ósemki są bardzo łatwe do osiągnięcia, a wiele osób rezygnuje z tego kształtu. Trzeba przekroić cebulę na pół, a następnie wzdłuż. Teraz pozostaje obrócić ją o 90 stopni i można kroić. To bardzo prosty sposób, dzięki któremu wyjdą idealne ósemki.