W najlepszej komitywie z chwastem, czyli zdrowotne właściwości pokrzywy (nie)zwyczajnej
Wszechobecne chwasty potrafią mieć lecznicą moc. Tyczy się to m.in. mniszka lekarskiego i popularnej pokrzywy, której większość osób stara się wystrzegać.
03.05.2022 09:05
Przyjaźń z chwastem
Pokrzywę zwyczajną można spotkać właściwie wszędzie. Rośnie na łąkach, w rowach, parkach, nieużytkach, ruinach. Zwykle nie zbliżamy się do niej, gdyż wiemy, że potrafi nieźle poparzyć. Z pokrzywą w lepszej komitywie żyły gospodynie wiejskie, które karmiły nią kurczęta lub suszyły młode listki, aby pić z nich napar. To bardzo dobra praktyka, gdyż pokrzywa ma dużo właściwości zdrowotnych.
Dobroczynne liście
Liście pokrzywy cenił już Hipokrates. Mają dużo witaminy C, B5, magnezu, krzemu, cynku, manganu, wapnia, żelaza, miedzi. Zawierają także rutynę, kwas kawowy czy bursztynowy.
Właściwości pokrzywy:
- działa moczopędnie i pomaga przy dolegliwościach układu moczowego,
- wspomaga leczenie kamicy nerkowej oraz przerostu prostaty,
- obniża wysokie ciśnienie tętnicze krwi,
- zmniejsza obrzęki ciała spowodowane zatrzymywaniem wody w organizmie,
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- pomaga przy niestrawności i biegunce,
- ma działanie antybakteryjne,
- przynosi ulgę przy reumatoidalnym zapaleniu stawów,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- poprawia kondycję włosów oraz przyspiesza ich wzrost.
Jak zażywać pokrzywę?
Na rynku dostępny jest sok z pokrzywy oraz tabletki z wyciągiem z korzenia. Oczywiście możesz również pokusić się o własnoręcznie zebranie młodych listków pokrzywy (nie są tak parzące). W kwietniu i maju możesz swobodnie zbierać całe rośliny, a latem jedynie najświeższe czubki.
Młode liście pokrzywy warto dodać do sałatki lub koktajlu czy soku. Najprostszym sposobem ich spożycia będzie przyrządzenie herbaty. Wystarczy jedną łyżkę liści (świeżych lub suszonych) zalać wrzątkiem i poczekać 10 minut. W ciągu dnia możesz śmiało wypić dwie szklanki naparu.
Pokrzywową herbatę możesz również wykorzystać do płukania skóry głowy (po umyciu włosów szamponem). Dzięki niej włosy będą lśniące, mocne, a skóra głowy nie będzie się przetłuszczała.
BONUS
Z liści pokrzywy i mniszka lekarskiego zrobisz zdrowe chipsy. Wystarczy dobrze je umyć i odsączyć z wody. Później należy skropić je oliwą oraz dodać przyprawy (granulowany czosnek, sól, płatki chili). Liście piec przez 10-15 minut w 140 stopniach.
Jak najchętniej spożywasz pokrzywę?