Włóż do worka z ziemniakami. Kiełki nie zdążą wyrosnąć
Ziemniaki to coś, co większość z nas ma zawsze w domu. Możemy wyczarować z nich wiele pysznych dań. Zdarza się jednak, że po tygodniu wyrastają z nich kiełki. Spożycie ziemniaków z kiełkami jest niebezpieczne i może wywołać poważne zatrucie. Wyjaśniamy, co zrobić, żeby ziemniaki nie kiełkowały.
03.10.2023 09:43
Pieczone, gotowane, smażone, w formie frytek, kopytek czy klusek. Ziemniak niejedno ma imię. Zalicza się do grona najczęściej kupowanych warzyw. Nic więc dziwnego, że w większości domów znajduje się przynajmniej jedno opakowanie ziemniaków. Jeśli o nich zapomnimy, w krótkim czasie mogą pojawić się na nich białe kiełki. Takie bulwy nie nadają się już do spożycia.
Co zrobić, żeby ziemniaki nie kiełkowały?
Po wykopkach wielu z nas decyduje się na kupienie worka ziemniaków. To bardzo rozsądne i ekonomiczne rozwiązanie, o ile będziemy trzymać je w odpowiednim miejscu. Jak więc przechowywać ziemniaki? Co zrobić, żeby nie zakiełkowały? Zacznijmy od najważniejszego, czyli temperatury. Ziemniaki powinny znajdować się w miejscu, w którym panuje od 5 do 7 stopni Celsjusza. W takich warunkach nie zgniją, nie zmarszczą się i nie wyrosną z nich kiełki. Przechowywane w ten sposób, nadają się do spożycia nawet przez pół roku. Nie można jednak wrzucić ich do szczelnie zamkniętego worka czy co gorsza, plastikowej torby. Warzywa muszą mieć stały dostęp do powietrza. Drugim, równie ważnym aspektem jest miejsce, w jakim przechowujemy ziemniaki. Najlepsze będzie takie, które jest ciemne, zimne i suche. Z niewiadomych przyczyn często wkładamy je do szafki pod zlewem. To jedno z najgorszych możliwych miejsc, bowiem jest w niej ciepło i bardzo wilgotno, co tylko sprzyja kiełkowaniu.
Gdzie przechowywać ziemniaki, żeby były świeże jak najdłużej?
Najlepszym miejscem do przechowywania ziemniaków jest piwnica — o ile nie panuje w niej zbyt wysoka wilgotność. Niestety, nie każdy z nas ją ma. Gdzie trzymać ziemniaki w warunkach domowych? Najlepiej w szafce, z dala od źródła ciepła, np. zmywarki czy kuchenki. Jest jednak jeszcze jeden patent, który przedłuży ich świeżość. Wystarczy, że włożysz do worka nieobrane jabłko. Te owoce wydzielają etylen — substancję, która spowalnia proces psucia się warzyw. Wymieniaj je co tydzień lub dwa, a ziemniaki będą świeże nawet przez dwa miesiące.