PoradyLajfhakiWsyp do woreczków i wrzuć do szafek. Mole nie zdzierżą tego zapachu i w mig się wyniosą

Wsyp do woreczków i wrzuć do szafek. Mole nie zdzierżą tego zapachu i w mig się wyniosą

Mole spożywcze często zadomawiają się w kuchniach i uwielbiają wszystkie produkty sypkie oraz orzechy. Ciężko się ich pozbyć na stałe z szafek, a chemia dostępna w sklepach jest mało efektywna. Sprawdź i przetestuj u siebie domowy sposób na mole spożywcze.

domowy sposób na mole spożywcze, fot. Genialne
domowy sposób na mole spożywcze, fot. Genialne

29.06.2023 18:43

Szkodniki te osiągają do 1 cm długości i przypominają ćmy, przez co ciężko zobaczyć je na samym początku ich żerowania w kuchni. Z zadziwiającą szybkością rozmnażają się na produktach,  przez co stanowią poważne zagrożenie.

Pułapka na mole spożywcze wykurzy je z kuchni

Sposób ten jest skuteczny i tani, a do jego przygotowania wystarczy ocet winny lub wytrawny zmieszany z kwaśnym winem. Składniki te należy wlać do małej miseczki, a następnie postawić w szafkach, w których żerują mole spożywcze. Preparat na początku zwabi je swoim zapachem, a kiedy będą chciały go spróbować, to utopią się w roztworze. Taka pułapka na mole jest skuteczna szczególnie na samym początku walki ze szkodnikami. Jednak warto pamiętać także o larwach moli, które mogą znajdować się pod pokrywkami słoików albo na plastikowych lub papierowych opakowaniach.

Obraz

Domowe sposoby na mole spożywcze są lepsze niż te sklepowe

Warto na początku wyciągnąć wszystkie produkty z szafek i wyrzucić te, w których znajdują się mole. Teraz należy wykonać domowy preparat myjący, po którym szkodniki szybko się wyprowadzą. Do jego wykonania potrzeba octu oraz olejku eterycznego (np. lawendowego), które trzeba wymieszać ze sobą i powstałą mieszanką przetrzeć wnętrze szafek. Można też wykorzystać ocet zmieszany z gorącą wodą w proporcji 1:1. Trzeba rozlać taki roztwór do kilku miseczek, ustawić na półkach i poczekać do wystygnięcia. Kluczowym elementem w walce z molami spożywczymi jest zapobieganie ich pojawieniu się, które jest możliwe tylko dzięki właściwemu przechowywaniu produktów. Wszystkie sypkie makarony i ryże należy przechowywać w szklanych lub plastikowych pojemnikach.

Obraz

Zapachy odstraszające mole spożywcze

Mole spożywcze są bardzo wrażliwe na zapachy, które mają silne właściwości odstraszające. Zawsze trzymaj w kuchni:

  • skórki cytrusowe np. cytrynowe lub pomarańczowe;
  • ziele angielskie;
  • liście laurowe;
  • goździki;
  • miętę;
  • aromat waniliowy;
  • torebki z wysuszonym tytoniem;
  • olejki eteryczne m.in. eukaliptusowy lub lawendowy.

Możesz wsypać je do woreczków z naturalnego materiału i umieścić w szafkach kuchennych. Wymieniaj zawartość na świeżą, jeśli tylko przestaniesz czuć unoszący się w środku delikatny aromat — dla nas ledwo zauważalny, a dla moli nie do zniesienia.