PoradyLajfhakiWyrzuć takie gąbki do naczyń i nigdy więcej ich nie kupuj. Zastąp je tym

Wyrzuć takie gąbki do naczyń i nigdy więcej ich nie kupuj. Zastąp je tym

Gąbka do naczyń, fot. Adobe Stock
Gąbka do naczyń, fot. Adobe Stock
Adrianna Trusiuk
24.09.2023 11:59

Gąbki do naczyń i zmywaki to prawdziwie siedlisko groźnych bakterii. Dlatego też powinno się wymieniać je co trzy dni, a to bardzo nieekologiczne i nieekonomiczne rozwiązanie. Na szczęście, jest na to sposób. Możesz przygotować je samodzielnie, wykorzystując produkt, który masz już w domu.

Resztki jedzenia, wilgoć, ciepło, porowata struktura — to wszystko sprawia, że gąbki do naczyń stanowią idealne środowisko do rozwoju bakterii, które często stanowią zagrożenie dla zdrowia. Po każdym użyciu powinno się je dokładnie wypłukać i pozostawić do całkowitego wyschnięcia, jednak mało kto o tym pamięta. Czym więc zastąpić gąbki do mycia naczyń? Wyjaśniamy.

Zastąp tym gąbki do mycia naczyń. Wkrótce sobie podziękujesz

Na gąbkach może rozwinąć się gronkowiec złocisty, groźna bakteria, która może wywołać zapalenie skóry, płuc, mięśnia sercowego, a nawet opon mózgowych. W trakcie mycia naczyń rozprzestrzeniamy go na sztucach i talerzach, co tylko ułatwia zakażenie. Jak tego uniknąć? Wymieniając gąbkę po zaledwie trzech dniach, co jest nie tylko nieekologiczne, ale przede wszystkim, kosztowne.

Na YouTube można znaleźć mnóstwo praktycznych porad dotyczących sprzątania i organizacji przestrzeni. Influencerka edukująca w zakresie sprzątania, publikująca pod nazwą Шебби-Шик pokazała, czym zastąpić gąbkę do mycia naczyń. Jak się okazuje, można przygotować ją ze... starej firanki. Wystarczy, że wytniesz niewielki prostokąt, a następnie, złożysz firankę w harmonijkę, a na środku ściśniesz ją rzemykiem. W ten sposób otrzymasz wielorazową myjkę, którą umyjesz nie tylko naczynia, ale też gładkie powierzchnie.

Gąbka do naczyń, fot. Adobe Stock
Gąbka do naczyń, fot. Adobe Stock

Jak dezynfekować gąbki do naczyń?

Gąbka z firanki posłuży ci miesiącami, o ile dobrze o nią zadbasz. Po każdym użyciu dokładnie ją umyj i pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Raz na dwa dni sparz ją wrzącą wodą — w ten sposób pozbędziesz się groźnych bakterii. Możesz też wrzucić ją do pralki, nastawiając przy tym program nie niższy niż 60 st. C.

Jeżeli umiesz szyć na szydełku, zaopatrz się we włókno konopne i przygotuj domową, ekologiczną myjkę wielorazową, która nadaje się do czyszczenia każdej powierzchni w domu. Zachowa swój kształt przez 6 miesięcy. Po tym czasie należy ją wymienić. Jak dbać o wielorazową gąbkę? Po każdym użyciu zanurz ją w wodzie z dodatkiem dwóch łyżek sody oczyszczonej i pozostaw ją tak na 15 minut. Po kwadransie wypłucz ją dokładnie i pozostaw na słońcu do wyschnięcia.

Gąbka do naczyń, fot. Adobe Stock
Gąbka do naczyń, fot. Adobe Stock
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także