Z ukosa czy na krzyż? Nacięcie kiełbasy na grilla decyduje o jednej rzeczy
01.08.2023 18:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pyszna i soczysta kiełbasa z grilla to rozkosz na podniebieniu i stały punkt imprez plenerowych z rodziną i przyjaciółmi. Biała, śląska, podwawelska, toruńska, do wyboru do koloru. Niezależnie od rodzaju, podpowiadamy, jak nacinać kiełbasę na grilla, aby jeszcze bardziej wydobyć jej smak.
Na zapach kiełbasy z grilla niejednemu smakoszowi cieknie ślinka. Nic dziwnego, w końcu dobrze zrobiona w towarzystwie sosów i pieczywa to niezły przysmak. Zdradzamy trik na to, jak dobrze ją naciąć, aby wydobyć z niej walory kulinarne.
Jaką kiełbasę wybrać na ruszt?
Wydawać, by się mogło, że każda kiełbasa nadaje się na to, by wrzucić ją na grilla. Okazuje się, że niekoniecznie, a zależy to przede wszystkim od tego, ile wody zawiera ona w swoim składzie. Im jej mniej, tym kiełbasa będzie twardsza, a po przygotowaniu na grillu sucha, dlatego lepiej wybierać te, które mają więcej wody podanej na etykiecie. Eksperci kulinarni polecają na grilla używać kiełbasy zwyczajnej lub białej. W przypadku tych rodzajów, podczas grillowania wyparuje nadmiar wody, dzięki czemu kiełbasa po przygotowaniu będzie pyszna i soczysta, czyli taka, jaką lubisz najbardziej. Ważny jest nie tylko rodzaj, ale też sposób jej nacinania. To właśnie on wydobędzie z kiełbasy walory smakowe, które sprawią, że odczujemy jeszcze większą przyjemność z jej jedzenia.
Jak nacinać kiełbasę na grilla?
W sztuce grillowania wyróżnia się dwa sposoby nacinania. Pierwszy to poprzeczny prosty, w którym to w poprzek kiełbasy wykonujemy pojedyncze proste cięcia w odstępach ok. 1 cm. Drugi to krzyżowy/skośny, kiedy robimy krzyżowe nacięcia na skos. Co je tak naprawdę różni? Nacięta kiełbasa w sposób poprzeczny prosty po zgrillowaniu będzie bardziej miękka, łatwiejsza do pogryzienia i porcjowania, co odczujesz w trakcie jej jedzenia, ma też mniej intensywny zapach i smak dymu. Kiełbasa nacięta zaś, w sposób krzyżowy, uzyska chrupiącą skórkę, będzie też bardziej zwarta, nieco twardsza, ale również wytopi się z niej więcej tłuszczu, dlatego stanie się mniej kaloryczna. Taka będzie też miała intensywniejszy aromat dymu niż nacięta w pierwszy sposób. Co ważne w przypadku nacinania krzyżowego, powinieneś je wykonać się z jednej i drugiej strony kiełbasy, w przypadku poprzeczno-prostego wystarczy tylko z jednej strony. Teraz już wiesz, jak przygotować kiełbasę na grilla, aby zachwycała ona smakiem!