PoradyLajfhakiZ ukosa czy na krzyż? Nacięcie kiełbasy na grilla decyduje o jednej rzeczy

Z ukosa czy na krzyż? Nacięcie kiełbasy na grilla decyduje o jednej rzeczy

Pyszna i soczysta kiełbasa z grilla to rozkosz na podniebieniu i stały punkt imprez plenerowych z rodziną i przyjaciółmi. Biała, śląska, podwawelska, toruńska, do wyboru do koloru. Niezależnie od rodzaju, podpowiadamy, jak nacinać kiełbasę na grilla, aby jeszcze bardziej wydobyć jej smak.

jak nacinać kiełbasę na grillu fot. freepik
jak nacinać kiełbasę na grillu fot. freepik

01.08.2023 18:00

Na zapach kiełbasy z grilla niejednemu smakoszowi cieknie ślinka. Nic dziwnego, w końcu dobrze zrobiona w towarzystwie sosów i pieczywa to niezły przysmak. Zdradzamy trik na to, jak dobrze ją naciąć, aby wydobyć z niej walory kulinarne.

Jaką kiełbasę wybrać na ruszt?

Wydawać, by się mogło, że każda kiełbasa nadaje się na to, by wrzucić ją na grilla. Okazuje się, że niekoniecznie, a zależy to przede wszystkim od tego, ile wody zawiera ona w swoim składzie. Im jej mniej, tym kiełbasa będzie twardsza, a po przygotowaniu na grillu sucha, dlatego lepiej wybierać te, które mają więcej wody podanej na etykiecie. Eksperci kulinarni polecają na grilla używać kiełbasy zwyczajnej lub białej. W przypadku tych rodzajów, podczas grillowania wyparuje nadmiar wody, dzięki czemu kiełbasa po przygotowaniu będzie pyszna i soczysta, czyli taka, jaką lubisz najbardziej. Ważny jest nie tylko rodzaj, ale też sposób jej nacinania. To właśnie  on wydobędzie z kiełbasy walory smakowe, które sprawią, że odczujemy jeszcze większą przyjemność z jej jedzenia. 

Obraz

Jak nacinać kiełbasę na grilla?

W sztuce grillowania wyróżnia się dwa sposoby nacinania. Pierwszy to poprzeczny prosty, w którym to w poprzek kiełbasy wykonujemy pojedyncze proste cięcia w odstępach ok. 1 cm. Drugi to krzyżowy/skośny, kiedy robimy krzyżowe nacięcia na skos. Co je tak naprawdę różni? Nacięta kiełbasa w sposób poprzeczny prosty po zgrillowaniu będzie bardziej miękka, łatwiejsza do pogryzienia i porcjowania, co odczujesz w trakcie jej jedzenia, ma też mniej intensywny zapach i smak dymu. Kiełbasa nacięta zaś, w sposób krzyżowy, uzyska chrupiącą skórkę, będzie też bardziej zwarta, nieco twardsza, ale również wytopi się z niej więcej tłuszczu, dlatego stanie się mniej kaloryczna. Taka będzie też miała intensywniejszy aromat dymu niż nacięta w pierwszy sposób. Co ważne w przypadku nacinania krzyżowego, powinieneś je wykonać się z jednej i drugiej strony kiełbasy, w przypadku poprzeczno-prostego wystarczy tylko z jednej strony. Teraz już wiesz, jak przygotować kiełbasę na grilla, aby zachwycała ona smakiem!

Obraz