Zamiast wyrzucać na kompost, zalej wodą i podlej maliny. Ma niezbędne do wzrostu składniki
Wiosna to okres, kiedy krzaczki malin zaczynają budzić się do życia. To dobry czas na ich nawożenie, Taka dawka minerałów sprawi, że będą bardziej ożywione i odporne na ataki szkodników. Nie stosuj gotowych mieszanek. Posłuchaj porad naszych babć - mistrzyń gotowania i ogrodnictwa!
07.04.2023 16:13
Nie ma nic lepszego niż maliny z babcinego ogrodu. Jeśli chcesz uzyskać ten niezapomniany smak - zastosuj do ich nawożenia domowe nawozy. Obrodzą słodkie i soczyste jak nigdy wcześniej!
Kiedy nawozić maliny?
Najlepszym momentem na nawożenie malin jest wczesna wiosna. Wtedy krzaczki malin potrzebują zastrzyku witamin. Jest to niezbędne do ich prawidłowego rozwoju, szczególnie że wtedy wypuszczają nowe pędy. Wczesną wiosną rozwija się też ich system korzeniowy. Drugą dawkę nawozu podaje się z końcem maja lub na początku czerwca, ostatnią zaś jesienią. Czym nawozić maliny? Wypróbuj domowe metody naszych babć! Dzięki nim nie stosujemy już żadnych sklepowych specyfików!
Czym nawozić maliny?
Maliny potrzebują dużej dawki azotu, dlatego stosowany nawóz powinien być w niego bogaty. Jednak jest małe "ale" - maliny są podatne na przenawożenie i wtedy krzaki są przerośnięte, a ty będziesz musiał je często przycinać. Z drugiej strony deficyt azotu rozpoznasz po żółtych liściach i krótkich pędach. Dobry do nawożenia będzie nawóz z obierek po ziemniakach.
Przepis na odżywkę z obierek
Nasze babcie zawsze stosowały do nawożenia malin odżywkę z obierek po ziemniakach. Dzięki regularnemu stosowaniu tego nawozu maliny rosły bujnie i zawsze były soczyste. Przygotowanie takiej odżywki jest bardzo proste, a rezultaty naprawdę Cię zaskoczą. Zapomnisz całkowicie o innych metodach i nawozach!
Przygotowanie:
- zalej obierki po ziemniakach wrzątkiem,
- odstaw je na 2-3 dni,
- po tym czasie nawóz jest gotowy
Zdradzimy Ci, że mamy więcej domowych patentów na naturalny nawóz. Gotowy, by je poznać?
Wypróbuj też te triki na soczyste maliny
Domowy nawóz do malin zrobisz z wielu produktów, które masz w swojej kuchni. Oto przykłady:
- Drożdże10 g drożdży połącz z 10 litrami wody i 100 g cukru. Odstaw wszystko na 2 godziny i preparat rozcieńcz wodą w stosunku 1:5. Stosuj go od razu, ponieważ nie można go przechowywać.
- Łuski cebuliNa około 50 g łupin przygotuj 10 litrów wody. Składniki wymieszaj ze sobą i gotowe. Taki nawóz nadaje się do użytku po 2 tygodniach.
Zobacz także