PoradyZapomnisz o tej czynności i przetwory się popsują. Samo wyparzenie słoików nie wystarczy

Zapomnisz o tej czynności i przetwory się popsują. Samo wyparzenie słoików nie wystarczy

wyparzanie słoików Fot. Freepik
wyparzanie słoików Fot. Freepik
27.07.2022 10:04

Lato to okres, kiedy chętnie robimy przetwory. Bo przecież zimą nie ma nic lepszego niż otworzenie słoika z pysznym dżemem truskawkowym lub ogórkami kiszonymi. Jednak przed przystąpieniem do wekowania nie można zapomnieć o jednej czynności. Jest nią wyparzenie i dezynfekcja słoików.

Jak przygotować słoiki do wekowania? Dezynfekcja zakrętek i rantów

  • Najpierw dokładnie umyj słoiki, wyparz je oraz osusz.
  • Następnie przystąp do dezynfekcji. Namocz wacik spirytusem i przetrzyj nim wewnętrzną stronę zakrętek i ranty słoików. To pewnego rodzaju zabezpieczenie. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że do weków nie dostaną się zanieczyszczenia oraz tłuszcz. Gdyby tak się stało, to słoiki mogłyby się rozszczelnić.
  • Następnie włóż do nich jedzenie, które chcesz zawekować. Pamiętaj, aby nie wypełnić słoika pod samą zakrętkę. U góry zostaw ok. 2-3 cm wolnej przestrzeni.
Rob Sheahan/unsplash
Rob Sheahan/unsplash

Sposoby na wyparzanie słoików

  • Do słoików wlej ok. 3/4 wrzącej wody oraz dodaj odrobinę płynu do mycia naczyń. Następnie energicznie potrząsaj słoikami. Na końcu wylej wodę i dokładnie wypłucz słoiki.
  • Mikrofalówka również nada się do wyparzania słoików. Wlej do nich odrobinę wody i włóż do kuchenki mikrofalowej na ok. 2 minuty. Ustaw przy tym najwyższą moc. Pamiętaj jednak, aby do mikrofali nie wkładać metalowych zakrętek. Je musisz wyparzyć osobno w gorącej wodzie.
  • Jeżeli nie masz mikrofalówki, to możesz wyparzyć słoiki w piekarniku. Do tego celu nie potrzeba wcale wody. Suche i odkręcone słoiki ustaw na blaszce. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni Celsjusza i włóż do niego blaszkę. Słoiki sterylizuj ok. 20-30 minut. Zwróć uwagę na to, aby do piekarnika włożyć koniecznie suche i nie zimne słoiki. Powinny być w temperaturze pokojowej. W przeciwnym razie istnieje duże prawdopodobieństwo, że zwyczajnie popękają. W piekarniku nie należy wyparzać zakrętek. Najlepiej to zrobić osobno (w gorącej kąpieli).
Sigmund/unsplash
Sigmund/unsplash

Już wiesz jak ważne jest wyparzenie i dezynfekcja słoików. Teraz przekonaj się, że przetwory możesz pasteryzować w zmywarce. To szybki sposób, który zastąpi tradycyjne gotowanie w garnku. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także