PoradyZapomnisz o tej czynności i przetwory się popsują. Samo wyparzenie słoików nie wystarczy
Zapomnisz o tej czynności i przetwory się popsują. Samo wyparzenie słoików nie wystarczy
Lato to okres, kiedy chętnie robimy przetwory. Bo przecież zimą nie ma nic lepszego niż otworzenie słoika z pysznym dżemem truskawkowym lub ogórkami kiszonymi. Jednak przed przystąpieniem do wekowania nie można zapomnieć o jednej czynności. Jest nią wyparzenie i dezynfekcja słoików.
wyparzanie słoików Fot. Freepik
27.07.2022 10:04
Jak przygotować słoiki do wekowania? Dezynfekcja zakrętek i rantów
- Najpierw dokładnie umyj słoiki, wyparz je oraz osusz.
- Następnie przystąp do dezynfekcji. Namocz wacik spirytusem i przetrzyj nim wewnętrzną stronę zakrętek i ranty słoików. To pewnego rodzaju zabezpieczenie. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że do weków nie dostaną się zanieczyszczenia oraz tłuszcz. Gdyby tak się stało, to słoiki mogłyby się rozszczelnić.
- Następnie włóż do nich jedzenie, które chcesz zawekować. Pamiętaj, aby nie wypełnić słoika pod samą zakrętkę. U góry zostaw ok. 2-3 cm wolnej przestrzeni.
Sposoby na wyparzanie słoików
- Do słoików wlej ok. 3/4 wrzącej wody oraz dodaj odrobinę płynu do mycia naczyń. Następnie energicznie potrząsaj słoikami. Na końcu wylej wodę i dokładnie wypłucz słoiki.
- Mikrofalówka również nada się do wyparzania słoików. Wlej do nich odrobinę wody i włóż do kuchenki mikrofalowej na ok. 2 minuty. Ustaw przy tym najwyższą moc. Pamiętaj jednak, aby do mikrofali nie wkładać metalowych zakrętek. Je musisz wyparzyć osobno w gorącej wodzie.
- Jeżeli nie masz mikrofalówki, to możesz wyparzyć słoiki w piekarniku. Do tego celu nie potrzeba wcale wody. Suche i odkręcone słoiki ustaw na blaszce. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni Celsjusza i włóż do niego blaszkę. Słoiki sterylizuj ok. 20-30 minut. Zwróć uwagę na to, aby do piekarnika włożyć koniecznie suche i nie zimne słoiki. Powinny być w temperaturze pokojowej. W przeciwnym razie istnieje duże prawdopodobieństwo, że zwyczajnie popękają. W piekarniku nie należy wyparzać zakrętek. Najlepiej to zrobić osobno (w gorącej kąpieli).
Już wiesz jak ważne jest wyparzenie i dezynfekcja słoików. Teraz przekonaj się, że przetwory możesz pasteryzować w zmywarce. To szybki sposób, który zastąpi tradycyjne gotowanie w garnku.