20 sprytnych zastosowań dla foremki na lód. Może zastąpić wiele kuchennych gadżetów
Zamrażalnik to wyjątkowy wynalazek, dzięki któremu możemy przechować produkty spożywcze bez zamartwiania się, że coś się z nimi stanie. Mrozić, jak zapewne wiecie, można praktycznie wszystko. Ale nie chcę dzisiaj opisywać co możecie przechowywać w zamrażalniku! Na pewno wiele z Was, czytelniczek, ma w domu foremki na lód. Przeważnie wlewamy do nich wodę, ale czy wiesz, że mają one znacznie więcej ciekawych zastosowań? Oto zastosowania foremki do lodu, których mogłaś nie znać!
Jeśli nie masz pomysłu, do czego jeszcze przyda Ci się foremki na lód, koniecznie sprawdź te propozycje:
#1 Zastosowania foremki do lodu - jajka
Termin ważności się kończy, a zostało Ci dużo jajek? Wymieszaj dwa jajka ze sobą, ale tak, aby uniknąć powstawania pęcherzyków. W tym przypadku najlepiej jest włożyć je do szczelnej torebki, próbując wypchnąć z niej jak najwięcej powietrza. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, śmiało możesz wlać jajka do foremki (zarówno tych do robienia kostek jak i do tych silikonowych do robienia babeczek).
#2 Cytryna i mięta
Najpierw należy pokroić cytrusy w plasterki lub w kosteczki i włożyć je do formy. Możesz także dodać miętę. Wlej wodę i włóż do zamrażalki. Idealny dodatek do drinków.
#3 Zastosowania foremki do lodu - Zioła
Zioła wsyp do foremki, a zamiast zalać je wodą, użyj do tego oliwy z oliwek. Gdy będziesz np. piec mięso lub inne potrawy, po prostu wyciągniesz jedną kostkę.
#4 Winogrona
Jest to najlepszy trik, jeśli jesteś koneserem wina, a nie jest ono wystarczająco dobrze schłodzone. Zamiast kostek lodu, w tym przypadku idealnie sprawdzą się zmrożone winogrona. Fenomenalnie będą wyglądać w kieliszkach!
#5 Zastosowania foremki do lodu - Sos pomidorowy
Ile razy wyrzucałeś sos pomidorowy, ponieważ nie miałeś go z czym zjeść? A wystarczyło dodać go do formy do robienia lodu i wyciągnąć w sytuacji, gdy będziesz go naprawdę potrzebować.
#6 "Gorąca" woda
Oczywiście, że nie uda Ci się zamrozić ciepłej wody, nie o to w tym chodzi. Jeśli chcesz, aby Twoje kostki lodu były jasne i przejrzyste, musisz wlać do formy przegotowaną i ciepłą wodę.
#7 Zastosowania foremek do lodu - Kawa
Wystudź kawę, a następnie wlej ją do foremek na lód. Teraz zamroź i dodaj do mleka. Ciekawa forma zimnej kawy gotowa!
#8 Wino
Jeśli masz resztki wina, już wiesz, co masz zrobić. Takie kostki możesz później śmiało dodać do np. Sangrii.
#9 Zastosowania foremek do lodu - Jogurt
Jeśli niedługo minie data ważności jogurtu, umieść go w pojemniku, a dzięki temu przedłużysz jego żywotność i skorzystasz z niego, kiedy będziesz mieć na to ochotę.
#10 Kolorowe napoje
Stwórz własne, kolorowe smoothies i zamroź na potem.
#11 Zastosowanie foremek do lodu - Brzoskwinia
Zetrzyj brzoskwinię i włóż ją do pojemnika. Efekt zaskoczy każdego!
#12 Kwiaty
Zamrożone kwiatki w kostkach lodu wyglądają po prostu powalająco!
Możesz także zamrozić jadalne kwiatki, które zaskoczą niejednego estetę.
#13 Zastosowanie foremek do lodu - Zamrożone truskawki w czekoladzie są jedną z najlepszych rzeczy, jakie jadłam
#14 Dodatek do szampana
Możesz zrobić kostki z grenadyny lub soku pomarańczowego.
#15 Zastosowanie foremek do lodu - Sushi
W foremkach możesz zrobić pyszne sushi. Zobacz jak zrobić sushi w foremce na lód.
#16 Zmrożona przekąska
Zmiksowane owoce wkładasz do pojemnika na kostki lodu, a po jakimś czasie masz takie mini cudeńka.
Zastosowania foremek do lodu - #17 Shake
Czy shake mleczny może być prostszy do wykonania?
#18 Mini ciasteczka
Umieść w foremkach miód, suszone owoce i musli, a zdrową i pyszną przekąskę uzyskasz w kilka minut.
Zastosowanie foremek do lodu - #19 Aloesowe kostki na poparzenia
Kostki lodu nie muszą być jadalne. Te sprawdzą się, gdy poparzysz się na słońcu. Warto mieć w domu aloes.
#20 Pomysł na kolorowy toast
Jadalny brokat sprawdzi się w kostkach w ostatni dzień grudnia!
Zobacz nasz filmik z zastosowaniem foremki na lód:
Więcej ciekawych filmów i inspiracji znajdziesz na naszym profilu na Facebooku!
A jeśli szukasz więcej ciekawych trików sprawdź także te artykuły: