Zawsze nabijam tak kiełbasy na ruszt. Oszczędzam czas i nerwy
Grillowanie wymaga czasu, a zdarza się, że nasi goście są bardzo głodni i liczy się każda minuta. Na szczęście są proste triki, które skrócą czas na przygotowanie jedzenia. Podpowiadamy, jak szybko grillować kiełbasę.
30.04.2023 15:20
Kiełbasa to najprostsze i najszybsze danie z grilla (o ile nie zdecydujesz się na jej surową wersję). Mimo wszystko, aby na talerzu wylądowała soczysta, przypieczona laska śląskiej, trzeba swoje odczekać. Prosty patent sprawi, że czas przygotowania tego popularnego grillowego przysmaku będzie krótszy niż zwykle.
Ile grilluje się kiełbasę?
Klasyczna kiełbasa jest jednym z najszybszych dań mięsnych z grilla (obok piersi z kurczaka oraz skrzydełek). Krócej pieką się tylko ryby oraz większość warzyw. Średni czas przygotowania kiełbasy na grillu wynosi 10-25 minut. Dłużej, bo 30-40 minut trzeba grillować surową kiełbasę.
Zobacz także
Jak szybko grillować kiełbasę?
Aby kiełbasa na grillu szybko się upiekła, ogień musi być porządnie rozpalony. Uważaj jednak, żeby nie przesadzić z wielkością płomieni. Przypieczona kiełbasa jest pyszna, ale spalona to zupełnie inna sprawa. Oczywiście kiełbasa będzie gotowa szybciej, kiedy będziesz grillować pod przykrywą. Aby dodatkowo przyspieszyć procedurę przygotowania chrupiących lasek kiełbasy, możesz wypróbować prosty patent, który prawdopodobnie stosowałeś na ogniskach. Mowa o nadzianiu ich na patyki. Oczywiście nie musisz biegać po działce i szukać kijków, które spadły z drzew. Wykorzystaj patyczki do szaszłyków.
- Weź patyczek i wbij go w okolicy jednego z końców kiełbasy. Następnie z drugiej strony wbij drugi patyczek. Przesuń laskę tak, by znajdowała się jak najbliżej końca wykałaczek.
- Nadziewaj na patyczki kolejne kiełbasy. Na jednym komplecie patyczków zmieszczą się 3-4 laski.
- Pamiętaj o zostawieniu na końcu patyczków kilkucentymetrowego "uchwytu", za który będziesz mógł złapać w czasie przewracania kiełbas.
- Możesz nadziewać kiełbasy pojedynczo, ale wtedy zużyjesz więcej patyczków, a przewracanie ich będzie trwało dłużej (a przecież chodzi o to, by wszystko trwało jak najkrócej).
Jak ten trik pomoże szybko grillować kiełbasę?
Odpowiedź jest prosta. Przewracanie każdej laski kiełbasy osobno jest bardzo czasochłonne. Do tego tłuste laski trudniej jest złapać szczypcami (tracisz na to kolejne cenne sekundy). Ponowne układanie obróconych kiełbas również zabiera trochę czasu. Laski nadziane na patyczki obrócisz w ułamku sekundy i nie będziesz musiał martwić się tym, jak je ułożyć, ponieważ doskonale wpasują się w to samo miejsce. Oczywiście ta metoda nie sprawi, że kiełbasy będą piekły się o połowę krócej niż zazwyczaj, ale kiedy goście są głodni, liczy się każda minuta.
Zobacz także