PoradyZrób to z nasionami, a za rok wyrosną z nich bujne krzaczki pomidorów

Zrób to z nasionami, a za rok wyrosną z nich bujne krzaczki pomidorów

Wkrótce przyjdzie czas na zbieranie nasion pomidorów. Podpowiadamy, jak przeprowadzić ten proces i przygotować je do wysiania w kolejnym sezonie.

zbieranie nasion pomidorów, fot. Getty Images
zbieranie nasion pomidorów, fot. Getty Images

13.08.2023 10:26

Samodzielna uprawa warzyw daje ogromną satysfakcję. Jeśli w następnym sezonie chcesz uprawiać pomidory, powinieneś zebrać ich nasiona i przygotować do wysiania. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Kiedy jest czas na zbieranie nasion pomidorów?

Nasiona pomidorów najlepiej jest zbierać pod koniec sezonu, czyli na przełomie lata i jesieni. Nie powinieneś robić tego zbyt wcześnie. Aby mieć pewność, że nasiona będą dobrej jakości, wybierz bardzo dojrzałe, a nawet lekko miękkie owoce. Dopiero wtedy zerwij je i zabierz się za zbieranie nasion.

Niebawem przyjdzie czas na zbieranie nasion pomidorów. Fot. Freepik
Niebawem przyjdzie czas na zbieranie nasion pomidorów. Fot. Freepik

Zbieranie nasion pomidorów. Jak to robić?

Zbieranie nasion pomidorów nie jest trudne. Każdy owoc przekrój na pół. Potrzyj połówki o siebie, by miąższ z nasionami lepiej odszedł od skórki. Następnie wyjmij go na sitko, używając małej łyżeczki. Jeśli chcesz wysuszyć nasiona, to rozłóż je na papierowym ręczniku i pozostaw tak przez kilka dni. Gdy będą suche, umieść je w papierowej kopercie lub szklanym słoiku i schowaj w chłodnym oraz ciemnym miejscu do wiosny. Możesz również zastosować inną metodę przygotowywania nasion — fermentację. Imituje ona naturalny proces, który zachodzi, gdy pomidory wysiewają się same, spadając na ziemię i gnijąc.

Zbieranie nasion pomidorów to pierwszy krok do przyszłorocznej uprawy. Fot. Freepik
Zbieranie nasion pomidorów to pierwszy krok do przyszłorocznej uprawy. Fot. Freepik

Jak przygotować nasiona do wysiania przez fermentację?

Wbrew pozorom fermentacja nie jest trudna do przeprowadzenia w warunkach domowych. Musisz jednak przygotować się na to, że będzie towarzyszył jej dość specyficzny zapach.

  • Kiedy zakończysz zbieranie nasion pomidorów, umieść je wraz z miąższem w słoiku.
  • Zalej je wodą tak, by całkowicie zakryła zawartość i dokładnie wymieszaj.
  • Przykryj słoik gazą lub cienką ściereczką i zamocuj ją za pomocą gumki recepturki.
  • Ustaw słoik w ciepłym, zacienionym miejscu. Zostaw go tam na kilka dni.
  • Na górnej części pulpy pomidorowej zacznie powstawać pleśń. Nie martw się — to pożądany efekt.
  • Kiedy górna warstwa pulpy jest pokryta pleśnią, a nasiona opadły na dno i zaczęły się otwierać, to znak, że fermentacja już się zakończyła.
  • Odkryj słoik i delikatnie zbierz znajdującą się w nim pleśń za pomocą łyżeczki.
  • Pozostały miąższ i nasiona przelej na sitko.
  • Opłucz dokładnie nasiona i pozostaw na 1 dzień do wyschnięcia.
  • Kiedy nasiona będą suche, przełóż je do koperty lub innego zamykanego opakowania. Przechowuj je w nim do wiosny w ciemnym i chłodnym miejscu.