Zrób to z nasionami, a za rok wyrosną z nich bujne krzaczki pomidorów
Wkrótce przyjdzie czas na zbieranie nasion pomidorów. Podpowiadamy, jak przeprowadzić ten proces i przygotować je do wysiania w kolejnym sezonie.
13.08.2023 10:26
Samodzielna uprawa warzyw daje ogromną satysfakcję. Jeśli w następnym sezonie chcesz uprawiać pomidory, powinieneś zebrać ich nasiona i przygotować do wysiania. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Kiedy jest czas na zbieranie nasion pomidorów?
Nasiona pomidorów najlepiej jest zbierać pod koniec sezonu, czyli na przełomie lata i jesieni. Nie powinieneś robić tego zbyt wcześnie. Aby mieć pewność, że nasiona będą dobrej jakości, wybierz bardzo dojrzałe, a nawet lekko miękkie owoce. Dopiero wtedy zerwij je i zabierz się za zbieranie nasion.
Zbieranie nasion pomidorów. Jak to robić?
Zbieranie nasion pomidorów nie jest trudne. Każdy owoc przekrój na pół. Potrzyj połówki o siebie, by miąższ z nasionami lepiej odszedł od skórki. Następnie wyjmij go na sitko, używając małej łyżeczki. Jeśli chcesz wysuszyć nasiona, to rozłóż je na papierowym ręczniku i pozostaw tak przez kilka dni. Gdy będą suche, umieść je w papierowej kopercie lub szklanym słoiku i schowaj w chłodnym oraz ciemnym miejscu do wiosny. Możesz również zastosować inną metodę przygotowywania nasion — fermentację. Imituje ona naturalny proces, który zachodzi, gdy pomidory wysiewają się same, spadając na ziemię i gnijąc.
Jak przygotować nasiona do wysiania przez fermentację?
Wbrew pozorom fermentacja nie jest trudna do przeprowadzenia w warunkach domowych. Musisz jednak przygotować się na to, że będzie towarzyszył jej dość specyficzny zapach.
- Kiedy zakończysz zbieranie nasion pomidorów, umieść je wraz z miąższem w słoiku.
- Zalej je wodą tak, by całkowicie zakryła zawartość i dokładnie wymieszaj.
- Przykryj słoik gazą lub cienką ściereczką i zamocuj ją za pomocą gumki recepturki.
- Ustaw słoik w ciepłym, zacienionym miejscu. Zostaw go tam na kilka dni.
- Na górnej części pulpy pomidorowej zacznie powstawać pleśń. Nie martw się — to pożądany efekt.
- Kiedy górna warstwa pulpy jest pokryta pleśnią, a nasiona opadły na dno i zaczęły się otwierać, to znak, że fermentacja już się zakończyła.
- Odkryj słoik i delikatnie zbierz znajdującą się w nim pleśń za pomocą łyżeczki.
- Pozostały miąższ i nasiona przelej na sitko.
- Opłucz dokładnie nasiona i pozostaw na 1 dzień do wyschnięcia.
- Kiedy nasiona będą suche, przełóż je do koperty lub innego zamykanego opakowania. Przechowuj je w nim do wiosny w ciemnym i chłodnym miejscu.