NewsyKolor żółtek jaj nie jest bez znaczenia, a hodowcy kur mogą go zmieniać. To jajeczna manipulacja

Kolor żółtek jaj nie jest bez znaczenia, a hodowcy kur mogą go zmieniać. To jajeczna manipulacja

Zapewne rozbijając kurze jaja zauważyłeś, że różnią się kolorem żółtek. Od czego zależy ich barwa? Czy jaja z intensywnie żółtymi żółtkami są zdrowsze?

Kolor żółtek jaj nie jest bez znaczenia, a hodowcy kur mogą go zmieniać. To jajeczna manipulacja

04.04.2022 | aktual.: 13.04.2022 09:33

pinterest
pinterest

Kolor zależy od diety

Za wybarwienie żółta odpowiadają karotenoidy, czyli naturalne barwniki występujące w roślinach oraz beta-karoten (w małym stopniu). Obecność tych barwników jest zależna od diety kur.

  • Ptaki z wolnego wybiegu są karmione ziarnem oraz mają dostęp do świeżej trawy, wszelakiej zieleniny oraz drobnych bezkręgowców. Dlatego ich żółtka są bogate w karotenoidy i mają intensywnie żółtą barwę. Zimą, przez mniejszy dostęp do światła słonecznego, stają się trochę jaśniejsze.
  • Jaja kur z z chowu klatkowego czy ściółkowego odznaczają się bladymi lub średnio żółtymi żółtkami. Takie ptaki są karmione mąką kukurydzianą, pszenicą oraz jęczmieniem i nie mają dostępu do roślinności.
pinterest
pinterest

Manipulacja kolorem

Jednak hodowcy kur często wchodzą na drogę oszustwa i starają się podkręcić kolor żółtek. Robią to za pomocą barwników. Unia Europejska zezwala na stosowanie ośmiu barwników (naturalnych i syntetycznych), które mogą być dodatkiem do paszy. Przy chowie ekologicznym można używać jedynie naturalnych barwników.

pinterest
pinterest

Barwniki w paszy

Stosując barwniki syntetyczne (np. kantaksantyna) lub naturalne (np. kapsantyna, luteina, zeaksantyna) można sprawić, że żółto zmieni swoją barwę i stanie się atrakcyjniejsze dla konsumentów. Taki wybieg jest możliwy również przy pomocy roślin:

  • pomidory, czerwona papryka, marchew, ekstrakt z nagietka - odpowiadają za pomarańczową barwę żółtka,
  • suszona pokrzywa, soja, żółta mąka kukurydziana, mączka z lucerny, jarmuż - sprawiają, że żółtka mają intensywnie żółty kolor,
  • biała mąka kukurydziana, pszenica, jęczmień - znacznie zmniejszają intensywność barwy żółtek.
pinterest
pinterest

Udowodniono również, że jajka o intensywnie żółtej barwie żółtka, wcale nie mają więcej składników odżywczych niż zupełnie blade żółtka. Nie zawierają także więcej witaminy A.

Jakie jajka lubisz najbardziej?