Kolor żółtek jaj nie jest bez znaczenia, a hodowcy kur mogą go zmieniać. To jajeczna manipulacja
04.04.2022 13:08, aktual.: 13.04.2022 09:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zapewne rozbijając kurze jaja zauważyłeś, że różnią się kolorem żółtek. Od czego zależy ich barwa? Czy jaja z intensywnie żółtymi żółtkami są zdrowsze?
Kolor zależy od diety
Za wybarwienie żółta odpowiadają karotenoidy, czyli naturalne barwniki występujące w roślinach oraz beta-karoten (w małym stopniu). Obecność tych barwników jest zależna od diety kur.
- Ptaki z wolnego wybiegu są karmione ziarnem oraz mają dostęp do świeżej trawy, wszelakiej zieleniny oraz drobnych bezkręgowców. Dlatego ich żółtka są bogate w karotenoidy i mają intensywnie żółtą barwę. Zimą, przez mniejszy dostęp do światła słonecznego, stają się trochę jaśniejsze.
- Jaja kur z z chowu klatkowego czy ściółkowego odznaczają się bladymi lub średnio żółtymi żółtkami. Takie ptaki są karmione mąką kukurydzianą, pszenicą oraz jęczmieniem i nie mają dostępu do roślinności.
Manipulacja kolorem
Jednak hodowcy kur często wchodzą na drogę oszustwa i starają się podkręcić kolor żółtek. Robią to za pomocą barwników. Unia Europejska zezwala na stosowanie ośmiu barwników (naturalnych i syntetycznych), które mogą być dodatkiem do paszy. Przy chowie ekologicznym można używać jedynie naturalnych barwników.
Barwniki w paszy
Stosując barwniki syntetyczne (np. kantaksantyna) lub naturalne (np. kapsantyna, luteina, zeaksantyna) można sprawić, że żółto zmieni swoją barwę i stanie się atrakcyjniejsze dla konsumentów. Taki wybieg jest możliwy również przy pomocy roślin:
- pomidory, czerwona papryka, marchew, ekstrakt z nagietka - odpowiadają za pomarańczową barwę żółtka,
- suszona pokrzywa, soja, żółta mąka kukurydziana, mączka z lucerny, jarmuż - sprawiają, że żółtka mają intensywnie żółty kolor,
- biała mąka kukurydziana, pszenica, jęczmień - znacznie zmniejszają intensywność barwy żółtek.
Udowodniono również, że jajka o intensywnie żółtej barwie żółtka, wcale nie mają więcej składników odżywczych niż zupełnie blade żółtka. Nie zawierają także więcej witaminy A.
Jakie jajka lubisz najbardziej?