Kolor żółtek jaj nie jest bez znaczenia, a hodowcy kur mogą go zmieniać. To jajeczna manipulacja
Zapewne rozbijając kurze jaja zauważyłeś, że różnią się kolorem żółtek. Od czego zależy ich barwa? Czy jaja z intensywnie żółtymi żółtkami są zdrowsze?
04.04.2022 | aktual.: 13.04.2022 09:33
Kolor zależy od diety
Za wybarwienie żółta odpowiadają karotenoidy, czyli naturalne barwniki występujące w roślinach oraz beta-karoten (w małym stopniu). Obecność tych barwników jest zależna od diety kur.
- Ptaki z wolnego wybiegu są karmione ziarnem oraz mają dostęp do świeżej trawy, wszelakiej zieleniny oraz drobnych bezkręgowców. Dlatego ich żółtka są bogate w karotenoidy i mają intensywnie żółtą barwę. Zimą, przez mniejszy dostęp do światła słonecznego, stają się trochę jaśniejsze.
- Jaja kur z z chowu klatkowego czy ściółkowego odznaczają się bladymi lub średnio żółtymi żółtkami. Takie ptaki są karmione mąką kukurydzianą, pszenicą oraz jęczmieniem i nie mają dostępu do roślinności.
Manipulacja kolorem
Jednak hodowcy kur często wchodzą na drogę oszustwa i starają się podkręcić kolor żółtek. Robią to za pomocą barwników. Unia Europejska zezwala na stosowanie ośmiu barwników (naturalnych i syntetycznych), które mogą być dodatkiem do paszy. Przy chowie ekologicznym można używać jedynie naturalnych barwników.
Barwniki w paszy
Stosując barwniki syntetyczne (np. kantaksantyna) lub naturalne (np. kapsantyna, luteina, zeaksantyna) można sprawić, że żółto zmieni swoją barwę i stanie się atrakcyjniejsze dla konsumentów. Taki wybieg jest możliwy również przy pomocy roślin:
- pomidory, czerwona papryka, marchew, ekstrakt z nagietka - odpowiadają za pomarańczową barwę żółtka,
- suszona pokrzywa, soja, żółta mąka kukurydziana, mączka z lucerny, jarmuż - sprawiają, że żółtka mają intensywnie żółty kolor,
- biała mąka kukurydziana, pszenica, jęczmień - znacznie zmniejszają intensywność barwy żółtek.
Udowodniono również, że jajka o intensywnie żółtej barwie żółtka, wcale nie mają więcej składników odżywczych niż zupełnie blade żółtka. Nie zawierają także więcej witaminy A.
Jakie jajka lubisz najbardziej?