Zrób tę jedną rzecz i ciesz się świeżym koperkiem nawet przez 3 miesiące
Wiele osób decyduje się na jego posadzenie, ponieważ stanowi pyszny dodatek do wielu potraw. Dodatkowo pięknie pachnie i ma intensywny zielony kolor. Podpowiadamy jak przechowywać koperek.
01.07.2023 16:11
Dla większości dorosłych przywodzi na myśl ogród warzywny babci. Pachnie dzieciństwem i letnimi obiadami. Dlatego, jeśli go masz, to sprawdź trik na świeży koperek.
Jakie właściwości ma koperek?
Dla naszego organizmu stanowi prawdziwą bombę witaminową, ponieważ w swoim składzie posiada olejki eteryczne, nadające mu aromat. Dodatkowo znajdują się w nim witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K. Jednak na tym nie kończy się zdrowotne działanie tej przyprawy. Koperek zawiera również witaminy z grupy C, H oraz B, jak również minerały w postaci fosforu, wapnia i żelaza. Zapewne nikt, z ogrodników nie przypuszcza jaki niepozorny skarb znajduje się na jego grządce. Koperek ma też szereg właściwości zdrowotnych:
- wspomaga pracę jelit;
- obniża poziom cukru we krwi;
- poprawia pracę układu moczowego;
- zawiera przeciwutleniacze.
Jak przechowywać koperek?
Kiedy pęczek koperku przyniesiemy do naszego domu, to w pierwszej kolejności należy go umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć. Wtedy najlepiej jest zużyć go od razu lub na drugi dzień. Natomiast jeśli chcemy zachować go na dłużej, to wystarczy przekroić koperek na pół i umieścić go w słoiku. Dzięki temu może być przechowywany w lodówce do około 3 miesięcy. Możesz też oddzielić końcówki kopru od łodyg. Zazwyczaj panie domu siekają drobno koperek, a potem przesypują go do plastikowego pojemnikai mrożą w zamrażalniku. Sposób ten ma wiele zalet. Po pierwsze zioło zachowuje swój kolor, a po drugie można dodać je w dowolnej chwili do potrawy. Jednak przy tej metodzie warto pamiętać, o tym, aby zawsze chować pojemnik ponownie do zamrażarki.
Trik na zawsze świeży koperek
Jeśli nie chcesz kroić kopru, to go zapasteryzuj go. Przedłuży to jego świeżość. Wystarczy, że zanurzysz pęk koperku we wrzątku i przelejesz go zimną wodą. Na koniec umieścić zioło w woreczkach strunowych i zamroź.