PoradyLajfhaki1 szczegół i od razu wiem, jak długo smażyć kotlety mielone, żeby nie były surowe

1 szczegół i od razu wiem, jak długo smażyć kotlety mielone, żeby nie były surowe

Jak długo smażyć kotlety mielone żeby nie były surowe? fot. freepik
Jak długo smażyć kotlety mielone żeby nie były surowe? fot. freepik
26.08.2023 18:46

Wiele osób nie wie, jak długo smażyć kotlety mielone, by w środku nie spotkała nas przykra niespodzianka w postaci surowego mięsa. To danie kuchni polskiej jest proste w przygotowaniu, lecz trzeba wiedzieć, jak się odpowiednio za nie zabrać.

Mielone to tradycyjne kotlety z mięsa wieprzowego. Ich przygotowanie jest banalnie proste, lecz kłopot może stanowić sama obróbka termiczna, gdyż często nie wiemy, ile smażyć kotlety, by nie były surowe w środku. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.

Jak smakują tradycyjne mielone?

Obraz

Jak długo smażyć kotlety mielone, żeby nie były surowe?

Mielone z mięsa wieprzowo-wołowego będą miękkie i soczyste, a także łatwiejsze w usmażeniu przez początkujących kucharzy. Pamiętaj, by nie wykorzystywać zbyt tłustego mięsa, gdyż w trakcie smażenia tusza wytopi się, a struktura kotletów zrobi się zbyt luźna i będą się rozpadać. Moc palnika jest jedną z najważniejszych zasad przy obróbce termicznej. Patelnie rozgrzej na ostrym płomieniu, następnie dodaj sporo tłuszczu (najlepiej smalcu lub oleju rzepakowego) i dopiero gdy wiesz, że jest gorący, wrzuć mielone. Nie mogą one leżeć zbyt ciasno na patelni, bo będzie to powodowało problemy z przewracaniem. W tym momencie zmniejszamy moc palnika o połowę i smażymy mięso po 5 minut na stronę. Pod koniec można zwiększyć ogień, by skórka odpowiednio się przypiekła. Kotlety nie mają prawa być surowe w środku!

Jak długo smażyć kotlety mielone, żeby nie były surowe w środku? fot. freepik
Jak długo smażyć kotlety mielone, żeby nie były surowe w środku? fot. freepik
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także