PoradyLajfhakiNiewiarygodne, że owoc potrafi tak zmiękczyć mięso. Takiego schabu dawno nie jadłam

Niewiarygodne, że owoc potrafi tak zmiękczyć mięso. Takiego schabu dawno nie jadłam

jak zmiękczyć mięso, fot. freepik
jak zmiękczyć mięso, fot. freepik
04.08.2023 18:34

Zrobienie dobrego schabu na obiad to niełatwa sprawa, zwłaszcza gdy stawiamy swoje pierwsze kroki w kulinarnym świecie. Zastanawiasz się, jak zmiękczyć mięso, by wręcz rozpływało się w ustach? Użyj popularnego owocu.

Praca z mięsem to jedna z najcięższych ról, jakie przypadają kucharzowi. Obróbka termiczna i nieodpowiednie przyprawy mogą zamienić kawałek mięsa w twardą podeszwę, która nie będzie przypominała dania z restauracji. Okazuje się, że pewien popularny owoc z marketu może sprawić, że twój schab wręcz rozpłynie się w ustach.

Jak zmiękczyć mięso za pomocą owocu?

Pewnie spodziewasz się, że będzie mowa o cytrynie? Cóż, to właśnie ona najczęściej jest rozwiązaniem większości kulinarnych problemów. Tym razem musimy jednak odstawić ją na bok, gdyż bohaterem wpisu jest dobrze wszystkim znane kiwi. Ten niewielki egzotyczny owoc jest przepełniony enzymami proteolitycznymi, które rozkładają cząstki białka. Marynata z kiwi spowoduje, że nawet najbardziej oporny kawałek mięsa stanie się miękki i soczysty. Obróbka termiczna nie sprawi, że schab wróci do poprzedniej formy, dlatego można go piec i smażyć bez ryzyka, że ponownie stwardnieje. Sprawa może się skomplikować, jeśli nie lubisz smaku kiwi. W tym wypadku istnieje sporo alternatywnych owoców, które mają podobne działanie. Wykorzystaj ananasa, papaję lub mango, a efekt będzie równie zadowalający.

jak zmiękczyć mięso, fot. freepik
jak zmiękczyć mięso, fot. freepik

Jak przygotować marynatę z kiwi?

Weź kilka sztuk owocu i obierz go ze skórki. Następnie wrzuć do kielicha blendera i zmiel na gładki mus. Jeśli nie masz takiego urządzenia, możesz posiekać kiwi na bardzo małe kawałeczki. Mięso wstaw do powstałej pulpy i dokładnie natrzyj z każdej strony. Następnie posyp całość ulubionymi przyprawami i pozostaw na minimum 30 minut. Nie marynuj mięsa dłużej niż dwie godziny, gdyż może stać się zbyt wiotkie.

Dlaczego warto jeść kiwi?

Ten niepozorny owoc to kopalnia witaminy C i E, a — jak wiemy — wspierają one nasz układ odpornościowy. 100 g kiwi pozwala zaspokoić dzienną dawkę zapotrzebowania organizmu na witaminę C, do tego dostarcza niezbędnych przeciwutleniaczy, błonnika pokarmowego i potasu. Jeśli borykasz się z wysokim poziomem cholesterolu we krwi, kiwi powinno znaleźć się w twojej diecie. Kilka owoców dziennie jest w stanie zwalczyć niestrawność, a także przyśpieszyć pracę naszych jelit. Ponadto dzięki obecności antyoksydantów wykazuje działanie przeciwnowotworowe i spowalnia procesy starzenia się skóry.

jak zmiękczyć mięso, fot. freepik
jak zmiękczyć mięso, fot. freepik
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także