PoradyLajfhakiAwokado to krwawy owoc. Zastanów się dobrze, zanim zdecydujesz się na jego zakup

Awokado to krwawy owoc. Zastanów się dobrze, zanim zdecydujesz się na jego zakup

awokado, fot. freepik
awokado, fot. freepik
03.06.2023 13:19

Awokado to bardzo zdrowy i polecany przez dietetyków produkt. Nic dziwnego, ponieważ zawiera niezbędne tłuszcze i składniki odżywcze. Mimo tego, uważa się go za krwawy owoc. Dlaczego?

Z awokado przyrządzisz różnego rodzaju pasty, guacamole, a także wzbogacisz nim sałatki. Jednak ten pyszny dodatek do dań skrywa swoją mroczną stronę. Zobacz, czego nie wiesz o uprawie tego owocu.

Jakie właściwości ma awokado?

Ten zielony owoc jest bardzo popularny i bywa częstym składnikiem różnego rodzaju diet. Zawdzięcza to bogactwu witamin: A, C, E, K, H i z grupy B, a także obecności kwasu foliowego i pantotenowego. Jest też dobrym źródłem: wapnia, miedzi, żelaza, manganu, potasu i fosforu. Wiele osób docenia go za smak i tłustą konsystencję. Dzięki temu stanowi świetny zamiennik masła. Jednak awokado ma też swoje negatywne strony, o których wiele osób nie ma pojęcia. O co dokładnie chodzi?

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado, fot. Unsplash
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado, fot. Unsplash

Mroczna tajemnica uprawy

Wegetarianie kochają awokado, chociaż ma ono także swoich miłośników wśród mięsożernych osób. Wydaje się, że jego spożycie jest zdrowe i ekologiczne. Jednak uprawa tego owocu kryje tajemnicę, która aż jeży włosy na głowie. Chodzi tutaj o działalność karteli narkotykowych (angażują się w przemysł związany z awokado) oraz wylesianie kolejnych terenów. Trzeba przyznać, że to dość zaskakująca kwestia.

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado, fot. Unsplash
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado, fot. Unsplash

Czy należy zrezygnować z kupowania awokado?

Szacuje się, że do produkcji kilograma zielonego owocu potrzeba aż 272 litry wody. W Chile stale jej brakuje. Woda na plantacje doprowadzana jest z rzek. To sprawia, że znacznie częściej występują tam susze, które prowadzą do wybuchu pożarów. Co więcej, również zapasy wody dla mieszkańców zostają uszczuplone. Do tego dochodzą sprawy ekologii, opakowań, przechowywania, poboru energii i transportu. Często nie ma to nic wspólnego z dbaniem o środowisko, a jedynie zwiększa się produkcja plastiku. W Meksyku tamtejsza mafia wyłudza od przedsiębiorców zajmujących się produkcją tego owocu ogromne haracze! Jeśli ktoś odmawia płacenia, to często znika bez śladu w niewyjaśnionych okolicznościach. Teraz, kiedy już wiesz, co stoi za uprawą awokado, dokładnie zastanów się, czy warto wkładać je do koszyka.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także