Babcia nawet zimą ma ogórki na mizerię. Zdradziła mi swój sekret
Zdarza się, że ogórki tak obrodziły w danym roku, że nie da się ich przejeść. W takiej sytuacji należy pomyśleć, jak je przechować, aby się nie zmarnowały. Podpowiadamy, czy można mrozić ogórki.
09.09.2023 17:29
Możesz z nich zrobić przetwory, zupy, użyć do sałatki lub kanapek. Możliwości wykorzystania ogórków jest cała masa. Dowiedz się, czy ogórki się mrozi.
Czy można mrozić ogórki?
Domowy warzywnik pozwala mieć wiele warzyw zawsze pod ręką, bez musu zaopatrywania się w sklepach. Daje to pewność, że żadne z nich nie jest pryskane i dostarczy do naszego organizmu to, co najlepsze. Niezależnie, czy mamy balkon, czy ogródek, mamy szeroki wybór warzyw możliwych do posadzenia. Przykładem są ogórki, które możemy spożywać na setki sposobów. Przy dobrej pielęgnacji ogrodu nasze plony odwdzięczają się bujnymi zbiorami - nierzadko nie da się ich ilości przejeść. Co w takiej sytuacji zrobić? Jeśli masz wystarczającą ilość przetworów, ogórki możesz zamrozić. Jedna uwaga - nie rób tego w całości! Warzywa te trzeba przygotować przed włożeniem ich do zamrażalnika. Sposobów jest kilka. Możesz je zetrzeć na tarce lub zblendować i przełożyć do woreczków na mrożonki. W takiej postaci będą nadawały się idealnie na zupę ogórkową.
Jak przechowywać ogórki?
Jeśli chcesz przechowywać ogórki w zamrażarce, najpierw dokładnie je umyj, a następnie wysusz. Kiedy będą całkowicie suche, pokrój je w kostkę, słupki lub plasterki - dowolnie, jak wolisz. Inny sposób to mrożenie ogórków, aby były gotowe na mizerię. Aby to zrobić, przełóż je do miski pokrojone w plasterki i posyp solą. Odstaw potem na godzinę, a następnie odciśnij i odlej nagromadzoną w misce wodę. Potem ułóż plasterki z ogórków w zamrażalniku w odstępach od siebie - zostaw je tam na godzinę. Kiedy czas upłynie, wyjmij je i przesyp wstępnie zmrożone do woreczka foliowego lub pudełka. Naklej też karteczkę z datą przygotowania i wagą porcji ogórków. Włóż ponownie do zamrażalnika - możesz je przechowywać od 6 do 8 miesięcy. Kiedy je rozmrozisz później do szykowania mizerii, będą dość miękkie, ale zachowają swój smak i soczystość.