PoradyLajfhakiBabcia Wiesia zdradziła mi, czego unikać podczas gotowania rosołu. Teraz wychodzi pyszny!

Babcia Wiesia zdradziła mi, czego unikać podczas gotowania rosołu. Teraz wychodzi pyszny!

czego nie robić podczas gotowania rosołu, fot. pixabay
czego nie robić podczas gotowania rosołu, fot. pixabay

07.10.2023 19:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dla wielu stanowi klasyk, bez którego ciężko wyobrazić sobie niedzielny obiad. Zazwyczaj podaje się go także na ważne okazje, a na bazie bulionu możemy przygotować też inne zupy. Jednak mimo to, okazuje się, że podczas jego pichcenia popełniamy wiele błędów. Sprawdź, czego nie robić podczas gotowania rosołu.

Mówi się, że nie ma prostszego przepisu niż receptura na rosół, ale czy aby na pewno? Wiele pań domu zna tę recepturę na pamięć, przez co mogą przygotować zupę "z zamkniętymi oczami". Mimo to bardzo często rosół nie wychodzi aromatyczny lub złocisty tak, jakbyśmy tego sobie życzyli. Warto poznać wszystkie nieświadomie popełniane przez nas błędy.

Dlaczego warto jeść rosół?

Zupa ta jest bardzo często zalecana w okresie jesienno-zimowym, ponieważ ma wiele składników odżywczych wzmacniających nasze zdrowie. Działa przede wszystkim rozgrzewająco, przeciwzapalnie oraz nawilża błony śluzowe. Zawarte w nim mięso oraz warzywa są prawdziwą bombą witaminową (zawiera przede wszystkim witaminę A, E oraz beta-karoten). Na dodatek znajdujący się w rosole potas reguluje gospodarkę wodną oraz ciśnienie tętnicze. Natomiast fosfor, wapń oraz magnez wspomagają układ kostny, nerwowy i krwionośny. Warto dodać, że rosół ma także wysokie stężenie żelaza jak również białka.

Obraz

Czego nie robić podczas gotowania rosołu?

Przez te kilka błędów zupa traci nie tylko wspaniały smak, ale i wachlarz wartości odżywczych. Po pierwsze, gdy zaczynasz gotowanie, nie wrzucaj mięsa do wrzątku. W przeciwnym razie jego aromat zniknie, ponieważ oddaje ono swoje właściwości właśnie podczas powolnego gotowania. Drugą istotną kwestią jest ilość wody. Kiedy jest jej za dużo, to nie wydobędzie z mięsa odpowiedniego smaku. Ogromne znaczenie ma także rodzaj oraz jakość mięska, które wybieramy. Zazwyczaj przygotowuje się go z kury, ale najlepszy aromat uzyskamy, jeśli zdecydujemy się na kaczkę lub wołowinę, ponieważ rosół powinien być tłustą zupą. Okazuje się, że nie powinno się go solić na samym początku gotowania, ponieważ zrobi się mdły. Na początek trzeba dodać ziele angielskie oraz liść laurowy, natomiast pozostałe przyprawy oraz sól wsypujemy na koniec gotowania. Włoszczyzna do rosołu ma być zawsze świeża, a nie mrożona. Zupa powinna być gotowana od 3 do 4 godzin, ponieważ wtedy wszystkie składniki zdążą uwolnić swój smak i aromat.

Polish Rosol , Noodle Soup, Traditional assorted Poland dishes, Top view.
Polish Rosol , Noodle Soup, Traditional assorted Poland dishes, Top view.