PoradyLajfhakiZużytego oleju nigdy nie wylewaj do zlewu. Możesz spowodować katastrofę domową

Zużytego oleju nigdy nie wylewaj do zlewu. Możesz spowodować katastrofę domową

Olej do smażenia zużywany jest w horrendalnych ilościach w lokalach gastronomicznych, szczególnie specjalizujących się w daniach z frytury. W domach wykorzystujemy go o wiele mniej. Jednak w obu sytuacjach później należ się go pozbyć. Oto, co zrobić ze zużytym olejem.

co zrobić ze zużytym olejem, fot. Getty Images
co zrobić ze zużytym olejem, fot. Getty Images

13.09.2023 16:24

Smażymy w nim frytki, mięso, ale nie tylko. Ważne, aby wiedzieć, co potem zrobić z olejem. Wylany do rur, może doprowadzić do niemałych szkód. Podpowiadamy, jak go zutylizować.

Co zrobić ze zużytym olejem?

Olej rzepakowy i słonecznikowy to najpopularniejsze produkty do smażenia. One mają swoje stałe miejsce prawie w każdym domu. Tłuszcz przydaje się do przygotowywania wielu potraw. Zużywa się go wyjątkowo dużo do robienia pączków na tłusty czwartek, prażynek czy frytek. Mimo że smażone dania nie są zdrowe, mają one wielu swoich fanów. Niektórzy chociaż raz w tygodniu przygotowują posiłki z patelni, które są okraszone sporą ilością tłuszczu. Skutkiem ubocznym takiego gotowania jest zużyty olej, który należy potem zutylizować. To jest już problematyczne. Odruchowo wiele osób wylewa tłuszcz po wystygnięciu do zlewu lub toalety. To ogromny błąd, który może zniszczyć rury i zwyczajnie je zatykać. Dlatego lepiej tej metody stanowczo unikać! Co zatem zrobić? Najlepiej przelać zimy olej do pojemnika lub słoika, a następnie wyrzucić do śmieci! Uwaga - należy włożyć go do pojemnika na odpady zmieszane! Nigdy nie utylizuj oleju w koszu przeznaczonym na odpady bio czy szkło!

A woman pouring oil from a bottle into the pan in the kitchen, near fresh vegetables and pasta.
A woman pouring oil from a bottle into the pan in the kitchen, near fresh vegetables and pasta.

Jak utylizują olej zakłady gastronomiczne?

Sprawa wygląda o wiele prościej, kiedy pozbywamy się niewielkiej ilości tłuszczu. Gorzej jest w sytuacji dużego nagromadzenia oleju, w przypadku lokali gastronomicznych. Każdy z nich ma obowiązek utylizacji oleju spożywczego w odpowiedni sposób. Właściciele mają do dyspozycji firmy, które przyjeżdżają i zabierają tłuszcz, a także zajmują się recyklingiem tego produktu zgodnie z przepisami. Wybrane firmy dostarczają też do restauracji i barów świeży olej do smażenia. Wiele z nich prowadzi abonamenty dla lokali, dzięki czemu nie przepłacają za pojedynczą usługę, a zawierają określone umowy.

Food cooking in wok in tandyr in a frying pan fried meat
Food cooking in wok in tandyr in a frying pan fried meat