PoradyLajfhakiW takim oleju smażone frytki nigdy nie pryskają tłuszczem. To rewolucyjne odkrycie

W takim oleju smażone frytki nigdy nie pryskają tłuszczem. To rewolucyjne odkrycie

To jedna z najłatwiejszych do przygotowania potraw. Wystarczy wrzucić pokrojone w paski ziemniaki do tłuszczu i gotowe. Jednak nie dla każdego, ponieważ często pryskający tłuszcz jest wszędzie. Sprawdź jak smażyć frytki.

jak smażyć frytki fot. freepik
jak smażyć frytki fot. freepik

06.08.2023 11:56

Swoją popularność zyskały dzięki prostocie w przygotowaniu oraz wyjątkowym smaku. Który w połączeniu z różnymi sosami lub daniami może się zmieniać. Mimo to podczas ich smażenia trzeba być ostrożnym, ponieważ pryskający tłuszcz jest niebezpieczny. Kiedy dotknie skóry, może boleśnie poparzyć. Co więcej, kiedy pryska on na boki, to brudzi blaty, kuchenkę, szafki oraz okap. Dlatego sprawdź jak usmażyć frytki bez bałaganu.

Jak smażyć frytki?

Co człowiek to inny sposób, ale warto wiedzieć, z czego korzystają najlepsi na świecie kucharze. Zazwyczaj wrzucają oni obrane i pokrojone w słupki ziemniaki do zimnego oleju. Dopiero wtedy zaczynają je podgrzewać, a po 15 minutach dopiero smażyć. Tak smażone frytki nie pryskają olejem. Warto pamiętać o tym, aby ich pod żadnym pozorem nie mieszać oraz nie przykrywać pokrywką. W przeciwnym razie para wodna pozostanie w naczyniu i ugotuje frytki, zamiast usmażyć. W efekcie nie będą one chrupiące ani złociste. Dodatkowo to właśnie skraplająca się woda powoduje pryskanie oleju, dlatego warto zadbać o to, aby patelnia zawsze była sucha przed smażeniem. Warto przed przygotowaniem frytek posypać naczynie solą lub przetrzeć szmatką nasączoną octem. Olej też powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce. Dzięki temu już nigdy nie będziesz mieć problemu z pryskającym tłuszczem.

Crispy French fries with ketchup and mayonnaise.
Crispy French fries with ketchup and mayonnaise.

Jaki olej wybrać do smażenia?

Ważne jest to, aby wybrany specyfik miał wysoką temperaturę dymienia. Pomoże to w zachowaniu smaku oraz zapachu potrawy, oraz zahamuje wydzielanie niebezpiecznych substancji. Dlatego najlepiej wybrać olej rzepakowy, którego temperatura dymienia ma 240 stopni Celsjusza. Można też wybrać olej kokosowy, który nie zmienia swoich właściwości pod wpływem kilkugodzinnego smażenia.  Równie dobrze sprawdzi się olej słonecznikowy, masło klarowane, olej z orzechów makadamia oraz z pestek winogron.

Obraz

Pozostałe pomysły na przygotowanie ziemniaków

Od wielu wieków stanowią podstawowy dodatek do obiadu, bez którego wielu nie potrafi wyobrazić sobie życia. Można z nich przygotować masę potraw jak kluski, kopytka, pierogi, a nawet łódeczki lub sprężynki. Starte ziemniaki stanowią idealną bazę pod placki ziemniaczane. Dlatego codziennie możesz gościć na talerzu różne formy ziemniaków.