NewsyDla nas to chwast, a Niemcy płacą 1000 euro za kilogram. To najdroższe warzywo świata

Dla nas to chwast, a Niemcy płacą 1000 euro za kilogram. To najdroższe warzywo świata

Narzekasz na wysokie ceny warzyw w polskich sklepach? To nic w porównaniu ze stawką, jaką na zachodzie Europy płaci się za najdroższe warzywo na świecie. Największym paradoksem jest to, że ten rarytas w naszym kraju uchodzi za... chwast.

najdroższe warzywo na świecie, fot. Getty Images
najdroższe warzywo na świecie, fot. Getty Images

07.08.2023 12:52

Najdroższym produktem spożywczym są oczywiście trufle. Za kilogram tych uznawanych za rarytas grzybów trzeba zapłacić od 1000 do 30 tys. zł. Okazuje się, że na równi z nimi zaczęto stawiać pewne warzywo. Jego cena również wydaje się astronomiczna. Szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę fakt, że w Polsce uważamy je za chwast i staramy się wyplenić z naszych ogródków. Być może warto zmienić nastawienie i skosztować przysmaku podbijającego zachodnią Europę?

Jakie jest najdroższe warzywo na świecie?

Najdroższe warzywo świata wbrew pozorom nie jest żadną wymyślną odmianą dyni, kalafiora czy innej rośliny. To zwykłe pędy chmielu. W Polsce rosną dziko w łęgach, leśnych zagajnikach oraz zaroślach. Zdarza się, że pojawiają się również w przydomowych ogródkach, gdzie najczęściej są traktowane jak chwasty i usuwane. Niewiele osób jada pędy chmielu, choć powoli zyskują one na popularności. We Francji, Niemczech, Holandii czy Belgii stanowią jednak ogromny rarytas. Mieszkańcy tych krajów są w stanie zapłacić za najdroższe warzywo na świecie nawet 1000 euro za kilogram. Takie ceny osiągają młode, białe pędy uznawane za smaczniejsze. Zbiera się je wczesną wiosną, zaraz po stopnieniu ostatnich śniegów. W marcu, kwietniu, a czasami również w maju można zrywać natomiast dojrzałe, zielone pędy. Są nieco mniej cenione przez smakoszy, ale również kosztują krocie.

Jak smakuje najdroższe warzywo na świecie?

Zdania na temat smaku pędów chmielu są różne. Niektórzy twierdzą, że smakują jak "zwykłe zielsko". Entuzjaści tego warzywa mają jednak zupełnie inne zdanie na ten temat. Smak pędów jest najczęściej porównywany do szparagów. Najdroższe warzywo świata przypomina je również z wyglądu, dlatego często jest nazywane szparagami chmielowymi lub leśnymi szparagami. Smak kosztujących fortunę pędów bywa porównywany również do jarmużu oraz kiełków z nutą orzecha.

najdroższe warzywo na świecie, fot. Getty Images
najdroższe warzywo na świecie, fot. Getty Images

Jak gotować pędy chmielu?

Pędy chmielu należy zjadać jak najszybciej po ich zebraniu. Długie przechowywanie sprawia, że tracą świeżość oraz smak. Możesz chrupać je na surowo lub po obróbce cieplnej. Nadają się do gotowania, duszenia, pieczenia, a nawet smażenia. Francuzi najbardziej lubią pędy chmielu podawane z sosem śmietanowym i jajkami w koszulkach. Możesz jednak wykorzystać o wiele prostsze przepisy. Najłatwiejszym sposobem przygotowania tego rarytasu jest usmażenie pędów na maśle z dodatkiem pieprzu i soli. Bez przeszkód możesz również zblanszować pędy lub ugotować w wodzie z solą i podawać jako przystawkę czy dodatek do mięsa lub wrzucić do sałatki.