PoradyLajfhakiDo kawy, zamiast cukru, wsypuję tę przyprawę. Smak naparu wzniósł się na nowy poziom

Do kawy, zamiast cukru, wsypuję tę przyprawę. Smak naparu wzniósł się na nowy poziom

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób nie jest w stanie wyobrazić sobie poranka bez kubka gorącego, czarnego naparu, który po chwili pobudza do działania. Jeśli uważasz się za kawosza, koniecznie dodaj sól do kawy. Gwarantujemy — nie pożałujesz.

sól do kawy, fot. Genialne
sól do kawy, fot. Genialne
Adrianna Trusiuk

02.09.2023 10:38

Przeciętny Polak wypija aż 35 kg kawy rocznie, co w przeliczeniu daje przynajmniej jedną filiżankę kofeinowego napoju dziennie. Trudno się temu dziwić. Kawa jest smaczna i wbrew wielu pogłoskom, zdrowa, bowiem zapobiega rozwojowi chorób takich jak Parkinson czy Alzheimer. Co więcej dostarcza organizmowi mnóstwo antyoksydantów, a do tego, pobudza i wzmaga koncentrację.

Co dodawać do kawy?

Espresso, americano, ristretto, macchiato, flat white, cappuccino, latte czy parzona alternatywnymi metodami — kawa ma wiele twarzy. Każdy z nas upodobał sobie jeden, konkretny rodzaj, który pije na co dzień. Choć zapaleni kawosze są zdania, że kawa z mlekiem to nie kawa. Prawda jest taka, że większość z nas pija ją właśnie z dodatkiem mleka i cukru. Te dwa składniki redukują nieprzyjemną goryczkę w naparze. Mało kto wie, ale można się jej pozbyć w inny sposób. Ten patent dawno temu odkryli Skandynawowie i Turcy. Dodaj do kawy szczyptę... soli. Tak, to właśnie sól wyeliminuje nieprzyjemny, gorzki posmak. Co najlepsze, kawa pita w dużych ilościach wypłukuje sód. Dodatek soli wyeliminuje ten problem. Napar z solą jest mniej kaloryczny i dostarcza większej ilości cennych pierwiastków.

Sól do kawy, fot. Unsplash
Sól do kawy, fot. Unsplash

Jak parzyć kawę, aby pozbyć się goryczki?

Alternatywne sposoby parzenia kawy cieszą się coraz większą popularnością. Urządzenia takie jak Chemex, Areopress czy drip wyciągają z ziaren wyjątkowe walory smakowe. Parzenie kawy alternatywnymi metodami wymaga pogłębienia wiedzy na temat naparu. Kluczowe są tutaj ziarna. Powinny być jak najwyższej jakości i jak najświeższe. Potrzebna będzie także waga kuchenna, młynek żarnowy i oczywiście, jedno z urządzeń do parzenia czarnego płynu. Jeśli wydaje ci się to zbyt skomplikowane, zacznij od popularnej kawiarki i zaopatrz się w kawę wysokiej jakości. Napar przygotowany z kawiarki smakuje zupełnie inaczej niż ten z ekspresu. Pamiętaj o tym, aby zawsze wlewać do kawy gorącą wodę, a kiedy zacznie bulgotać, od razu należy ją wyłączyć. Tak przygotowana, nie będzie miała w sobie ani grama goryczki.

Sól do kawy, fot. Unsplash
Sól do kawy, fot. Unsplash