Do kawy, zamiast cukru, wsypuję tę przyprawę. Smak naparu wzniósł się na nowy poziom
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób nie jest w stanie wyobrazić sobie poranka bez kubka gorącego, czarnego naparu, który po chwili pobudza do działania. Jeśli uważasz się za kawosza, koniecznie dodaj sól do kawy. Gwarantujemy — nie pożałujesz.
02.09.2023 10:38
Przeciętny Polak wypija aż 35 kg kawy rocznie, co w przeliczeniu daje przynajmniej jedną filiżankę kofeinowego napoju dziennie. Trudno się temu dziwić. Kawa jest smaczna i wbrew wielu pogłoskom, zdrowa, bowiem zapobiega rozwojowi chorób takich jak Parkinson czy Alzheimer. Co więcej dostarcza organizmowi mnóstwo antyoksydantów, a do tego, pobudza i wzmaga koncentrację.
Co dodawać do kawy?
Espresso, americano, ristretto, macchiato, flat white, cappuccino, latte czy parzona alternatywnymi metodami — kawa ma wiele twarzy. Każdy z nas upodobał sobie jeden, konkretny rodzaj, który pije na co dzień. Choć zapaleni kawosze są zdania, że kawa z mlekiem to nie kawa. Prawda jest taka, że większość z nas pija ją właśnie z dodatkiem mleka i cukru. Te dwa składniki redukują nieprzyjemną goryczkę w naparze. Mało kto wie, ale można się jej pozbyć w inny sposób. Ten patent dawno temu odkryli Skandynawowie i Turcy. Dodaj do kawy szczyptę... soli. Tak, to właśnie sól wyeliminuje nieprzyjemny, gorzki posmak. Co najlepsze, kawa pita w dużych ilościach wypłukuje sód. Dodatek soli wyeliminuje ten problem. Napar z solą jest mniej kaloryczny i dostarcza większej ilości cennych pierwiastków.
Jak parzyć kawę, aby pozbyć się goryczki?
Alternatywne sposoby parzenia kawy cieszą się coraz większą popularnością. Urządzenia takie jak Chemex, Areopress czy drip wyciągają z ziaren wyjątkowe walory smakowe. Parzenie kawy alternatywnymi metodami wymaga pogłębienia wiedzy na temat naparu. Kluczowe są tutaj ziarna. Powinny być jak najwyższej jakości i jak najświeższe. Potrzebna będzie także waga kuchenna, młynek żarnowy i oczywiście, jedno z urządzeń do parzenia czarnego płynu. Jeśli wydaje ci się to zbyt skomplikowane, zacznij od popularnej kawiarki i zaopatrz się w kawę wysokiej jakości. Napar przygotowany z kawiarki smakuje zupełnie inaczej niż ten z ekspresu. Pamiętaj o tym, aby zawsze wlewać do kawy gorącą wodę, a kiedy zacznie bulgotać, od razu należy ją wyłączyć. Tak przygotowana, nie będzie miała w sobie ani grama goryczki.