PoradyMoja kawa szybko traciła aromat. Nie wiedziałam, że popełniam poważny błąd

Moja kawa szybko traciła aromat. Nie wiedziałam, że popełniam poważny błąd

Świeża, aromatyczna kawa to coś, bez czego wiele osób nie wyobraża sobie poranka. Aby w pełni cieszyć się smakiem i aromatem pobudzającego naparu, trzeba jednak wiedzieć, jak przechowywać kawę. W przeciwnym razie zwietrzeje i nie będzie tak dobra.

jak przechowywać kawę fot. freepik
jak przechowywać kawę fot. freepik

11.08.2023 15:30

Smak kawy zależy od jakości ziaren, ale nie tylko. Ogromne znaczenie mają również sposób palenia, a nawet mielenia ziaren. To jednak nie wszystko! Jeśli chcesz, by domowy napar był naprawdę pyszny i aromatyczny, musisz odpowiednio przechowywać kawę. Jak to robić, by nie traciła aromatu? Musisz pamiętać o kilku rzeczach, bez których ziarna szybko zwietrzeją.

Kiedy kawa jest najlepsza?

Smakosze nie mają wątpliwości, że najlepsza jest kawa świeżo palona. To właśnie z tego powodu miłośnicy czarnego naparu coraz chętniej korzystają z lokalnych palarni. Można kupić w nich świeżo przetworzone ziarna o zniewalającym zapachu i równie dobrym smaku. Pełnię smaku i aromatu kawa zachowuje przez ok. 3-4 tygodnie od przetworzenia. Warunkiem jest jednak odpowiednie przechowywanie ziaren. W przypadku kawy mielonej również ma to ogromne znaczenie. Tym bardziej że po rozdrobnieniu kawa o wiele szybciej wietrzeje. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważne jest właściwe przechowywanie ziaren czy zmielonej kawy i popełnia błędy, przez które napar spakuje znacznie gorzej.

Jak przechowywać kawę? Fot. Freepik
Jak przechowywać kawę? Fot. Freepik

Jakie błędy popełniamy przy przechowywaniu kawy?

Wielu z nas, choć pija kawę codziennie i parzy ją z ogromną pieczołowitością, nie zdaje sobie sprawy, że popełnia błędy przy przechowywaniu ziaren. Najczęstszym jest trzymanie ich w słoiku ustawionym na kuchennej szafce. Światło słoneczne niekorzystnie wpływa na smak kawy. Złym pomysłem jest również umieszczanie ziaren w lodówce. Niska temperatura obniża ich walory smakowe i zapachowe. Jeśli pozostawisz ziarna w odkrytym naczyniu, szybko zwietrzeje pod wpływem swobodnego dostępu do tlenu. Negatywne konsekwencje może mieć także trzymanie kawy w zbyt szczelnie zamkniętym pojemniku, ponieważ przy dużych różnicach temperatur powstaną w nim dobre warunki dla rozwoju pleśni.

Jak przechowywać kawę, żeby nie wietrzała? Fot. Freepik
Jak przechowywać kawę, żeby nie wietrzała? Fot. Freepik

Jak przechowywać kawę, by zachowała aromat?

Wiesz już, jakich błędów nie popełniać. A jak prawidłowo przechowywać kawę? Najlepszym rozwiązaniem jest pozostawienie jej w oryginalnym opakowaniu. Często ziarna są pakowane w torebki z jednostronnym wentylem, który odprowadza tlen ze środka i zapobiega jego wpadaniu do torebki. Możesz również poszukać pojemnika, który jest wyposażony taki gadżet. Szczelnie zamknięte naczynia nie zawsze są złym pomysłem. Jeśli nie ma szans na pojawienie się różnicy temperatur, bez obaw możesz wsypywać do nich kawę. Aby uniknąć wilgoci, warto umieścić w naczyniu z kawą kawałek papierowego ręcznika. Aby nie narażać kawy na ekspozycję na słońce, trzymaj ją w nieprzezroczystym pojemniku lub szafce kuchennej.