PoradyLajfhakiOto co zrobić, gdy kawa zwietrzała. Wystarczy 1 składnik, a znów zapachnie

Oto co zrobić, gdy kawa zwietrzała. Wystarczy 1 składnik, a znów zapachnie

co zrobić, gdy kawa zwietrzała? fot. Genialne
co zrobić, gdy kawa zwietrzała? fot. Genialne
22.08.2023 14:05

Bez kawy nie ma życia — to hasło, które codziennie powtarza sobie wiele osób. Nic tak nie pobudza do działania jak filiżanka świeżo parzonej kawy o poranku. Jednak często okazuje się, że straciła swój aromat. Sprawdź, co zrobić, gdy kawa zwietrzała.

Dlaczego kawa wietrzeje?

Jak się okazuje, nic nie dzieje się samo, a na utratę aromatu kawy ma wpływ wiele czynników:

  • wysoka temperatura negatywnie wpływa na jej świeżość;
  • ostre promienie słoneczne też nie służą kawie;
  • mocne aromaty innych przypraw postawione w pobliżu kawy niwelują jej zapach;
  • duża wilgotność sprawia, że zaczyna pachnieć stęchlizną;
  • zbyt długi kontakt z powietrzem powoduje wyparowanie jej aromatu, przez co traci swój charakterystyczny smak.
Coffee background. Coffee automatic from machine with ground coffee  on coffee background. Closeup.
Coffee background. Coffee automatic from machine with ground coffee on coffee background. Closeup.

Co zrobić, gdy kawa zwietrzała?

Kiedy zorientujesz się, że twoja kawa utraciła aromat, to nie wyrzucaj jej od razu. Wystarczy, że włożysz do opakowania kilka kostek gorzkiej czekolady. W tej metodzie istotny jest czas, ponieważ odświeżacz powinien zostać szczelnie zamknięty na około 2 dni. Dopiero po tym czasie kawa odzyska utracony aromat oraz smak. Warto wtedy zwrócić uwagę na warunki, w jakich przechowywana jest kawa oraz nie kupować tej w największych opakowaniach, kiedy nie zużywamy jej szybko. Najlepiej jest kupować kawę w małych paczkach, ponieważ wtedy nie straci tak szybko swojego aromatu.

Obraz

Jak przechowywać kawę, aby była stale aromatyczna?

Te zasady pomogą w prawidłowym przechowywaniu kawy oraz uchronią cię przed nieprzyjemną niespodzianką po otwarciu opakowania:

  • ważne jest to, aby zawsze było ono szczelnie zamknięte za pomocą klipsa;
  • miejsce przechowywania powinno być suche i chłodne;
  • nie należy przesypywać kawy do specjalnych pojemników;
  • jeśli kawa jest w ziarnach, to trzeba ją mielić przed parzeniem, a nie na zapas.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także