PoradyLajfhakiDodaj do miski z bobem. Nie wyczujesz jego zapachu przy gotowaniu

Dodaj do miski z bobem. Nie wyczujesz jego zapachu przy gotowaniu

co zrobić, żeby bób nie śmierdział fot. getty images
co zrobić, żeby bób nie śmierdział fot. getty images
12.09.2023 18:31

Bób ma wielu swoich miłośników, którzy nie mogą doczekać się sezonu, aby móc go jeść na świeżo. Z drugiej strony są też osoby, które na samą myśl o jego zapachu dostają białej gorączki. Podpowiadamy, co zrobić, żeby bób nie śmierdział w trakcie gotowania.

Ze względu na swój zniechęcający i intensywny zapach, niektórzy rezygnują z jego spożywania. Jest to błąd, ponieważ ma on wiele cennych właściwości. Oto trik, jak pozbyć się aromatu, który wydziela w trakcie obróbki termicznej.

Co zrobić, żeby bób nie śmierdział?

Obraz

Jak gotować bób?

Jest kilka wskazówek, które warto zastosować, aby zniwelować zapach tego warzywa strączkowego. Oto co warto zrobić, aby domownicy nie uciekli z domu w trakcie gotowania bobu:

  • namocz nasiona w zimnej wodzie przed gotowaniem bobu. Nie tylko w ten sposób pozbędziesz się niemiłego zapachu, ale też sprawisz, że warzywo to ugotuje się znacznie szybciej. Woda wyciągnie substancje będące w nasionach powodujące, że bób śmierdzi.
  • cebula usunie zapach. Mocząc nasiona, dodaj do miski z bobem posiekaną cebulę, dzięki niej nie wyczujesz intensywnego aromatu tego warzywa podczas gotowania.
  • bób wrzucaj zawsze na wrzątek. Pamiętaj, aby po namoczeniu wrzucić bób do garnka na wrzątek i gotować przez 15 do 30 minut! Inaczej zepsujesz wszystko i nie uzyskasz odpowiedniego smaku. Nie sól też go na początku gotowania, a poczekaj, aż zacznie stawać się miękki.
  • te dodatki to gwarancja sukcesu. Do gotującej się wody dodaj 2 listki laurowe oraz 3-4 gałązki kopru, dzięki temu zapach nie będzie nikomu straszny, a dodatkowo bób będzie miał przyjemniejszy smak. Do wody możesz też dodać łyżkę soku z cytryny, aby nasiona nie straciły naturalnego koloru w trakcie gotowania.
Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także