PoradyLajfhakiPo obraniu bobu zostaw skórki. Są tak genialne, że już więcej ich nie wyrzucisz

Po obraniu bobu zostaw skórki. Są tak genialne, że już więcej ich nie wyrzucisz

Bób to jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych. Można wykorzystać go do przygotowania różnych dań, jednak równie dobrze smakuje solo, ugotowany do miękkości. Większość z nas je tylko miąższ, a skórki traktuje jak niepotrzebny odpad. Nie musi tak być. Wyjaśniamy, jak wykorzystać skórki od bobu.

jak wykorzystać skórki bobu fot. freepik
jak wykorzystać skórki bobu fot. freepik
Adrianna Trusiuk

20.08.2023 09:07

Sezon na bób trwa od czerwca do końca sierpnia. W tym czasie warto sięgać po niego jak najczęściej. To źródło łatwoprzyswajalnego białka, a także witaminy A, B i C oraz magnezu, folianów i miedzi. Jak się okazuje, najwięcej witamin i minerałów znajduje się nie w miąższu, a skórce, którą to często wyrzucamy.

Jak wykorzystać skórki bobu? Koniecznie wypróbuj ten przepis

Po ugotowaniu i zjedzeniu bobu większość z nas wyrzuca skórki do kosza. To błąd, bowiem można przygotować z nich pyszną, zdrową i niskokaloryczną przekąskę, która może stanowić doskonałe zastępstwo dla popcornu czy chipsów. Jak ją przygotować? Skórki oczyść z resztek miąższu i osusz je ręcznikiem papierowym. Kiedy staną się całkowicie suche, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.

W międzyczasie przygotuj marynatę. Do miski wlej dwie łyżki oliwy albo oleju, sól, pieprz, wędzoną paprykę i łyżeczkę miodu. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie, wrzuć skórki i zanurz je w sosie. Pozostaw je tak na przynajmniej 15 minut. Kiedy piekarnik się już nagrzeje, przełóż skórki na blachę i włóż ją do piekarnika na kwadrans. Po 15 minutach wyciągnij skórki, posól je dla smaku i przełóż do miski. Będą chrupiące niczym chipsy, jednak znacznie zdrowsze.

Jak wykorzystać skórki bobu, fot. Unsplash
Jak wykorzystać skórki bobu, fot. Unsplash

Do czego można wykorzystać skórki bobu?

Hummus to jedna z najpopularniejszych past na całym świecie. Wynaleziono go na Bliskim Wschodzie, jednak równie chętnie jada się go w Europie. Przygotowanie hummusu jest banalnie proste. Ugotowaną do miękkości ciecierzycę wystarczy dokładnie zmiksować z sezamową pastą tahini, ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastę przekłada się do miski i polewa się oliwą, a także posypuje za'atarem.

Lubisz hummus? W takim razie, na pewno posmakuje ci ful, pasta z bobu. Przygotowanie fulu jest równie proste. Ugotowany bób, razem ze skórką, wrzuć do blendera razem z ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, kuminem, kolendrą i tahini. Miksuj tak długo, aż masa będzie idealnie gładka. Ful można podać z pieczonymi skórkami bobu i pomidorami, jednak równie dobrze smakuje solo.

Jak wykorzystać skórki bobu, fot. Adobe Stock
Jak wykorzystać skórki bobu, fot. Adobe Stock

Lubisz hummus? W takim razie, na pewno posmakuje ci ful, pasta z bobu. Przygotowanie fulu jest równie proste. Ugotowany bób, razem ze skórką, wrzuć do blendera razem z ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, kuminem, kolendrą i tahini. Miksuj tak długo, aż masa będzie idealnie gładka. Ful można podać z pieczonymi skórkami bobu i pomidorami, jednak równie dobrze smakuje solo.