Po obraniu bobu zostaw skórki. Są tak genialne, że już więcej ich nie wyrzucisz
Bób to jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych. Można wykorzystać go do przygotowania różnych dań, jednak równie dobrze smakuje solo, ugotowany do miękkości. Większość z nas je tylko miąższ, a skórki traktuje jak niepotrzebny odpad. Nie musi tak być. Wyjaśniamy, jak wykorzystać skórki od bobu.
20.08.2023 09:07
Sezon na bób trwa od czerwca do końca sierpnia. W tym czasie warto sięgać po niego jak najczęściej. To źródło łatwoprzyswajalnego białka, a także witaminy A, B i C oraz magnezu, folianów i miedzi. Jak się okazuje, najwięcej witamin i minerałów znajduje się nie w miąższu, a skórce, którą to często wyrzucamy.
Jak wykorzystać skórki bobu? Koniecznie wypróbuj ten przepis
Po ugotowaniu i zjedzeniu bobu większość z nas wyrzuca skórki do kosza. To błąd, bowiem można przygotować z nich pyszną, zdrową i niskokaloryczną przekąskę, która może stanowić doskonałe zastępstwo dla popcornu czy chipsów. Jak ją przygotować? Skórki oczyść z resztek miąższu i osusz je ręcznikiem papierowym. Kiedy staną się całkowicie suche, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
W międzyczasie przygotuj marynatę. Do miski wlej dwie łyżki oliwy albo oleju, sól, pieprz, wędzoną paprykę i łyżeczkę miodu. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie, wrzuć skórki i zanurz je w sosie. Pozostaw je tak na przynajmniej 15 minut. Kiedy piekarnik się już nagrzeje, przełóż skórki na blachę i włóż ją do piekarnika na kwadrans. Po 15 minutach wyciągnij skórki, posól je dla smaku i przełóż do miski. Będą chrupiące niczym chipsy, jednak znacznie zdrowsze.
Do czego można wykorzystać skórki bobu?
Hummus to jedna z najpopularniejszych past na całym świecie. Wynaleziono go na Bliskim Wschodzie, jednak równie chętnie jada się go w Europie. Przygotowanie hummusu jest banalnie proste. Ugotowaną do miękkości ciecierzycę wystarczy dokładnie zmiksować z sezamową pastą tahini, ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastę przekłada się do miski i polewa się oliwą, a także posypuje za'atarem.
Lubisz hummus? W takim razie, na pewno posmakuje ci ful, pasta z bobu. Przygotowanie fulu jest równie proste. Ugotowany bób, razem ze skórką, wrzuć do blendera razem z ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, kuminem, kolendrą i tahini. Miksuj tak długo, aż masa będzie idealnie gładka. Ful można podać z pieczonymi skórkami bobu i pomidorami, jednak równie dobrze smakuje solo.
Lubisz hummus? W takim razie, na pewno posmakuje ci ful, pasta z bobu. Przygotowanie fulu jest równie proste. Ugotowany bób, razem ze skórką, wrzuć do blendera razem z ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, kuminem, kolendrą i tahini. Miksuj tak długo, aż masa będzie idealnie gładka. Ful można podać z pieczonymi skórkami bobu i pomidorami, jednak równie dobrze smakuje solo.