PoradyLajfhakiDodaję jedną przyprawę do ogórków kiszonych. Dzięki niej zawsze są twarde i chrupkie

Dodaję jedną przyprawę do ogórków kiszonych. Dzięki niej zawsze są twarde i chrupkie

Przepisów na przygotowanie ogórków kiszonych jest wiele. Najczęściej sięgamy jednak do tradycyjnych receptur naszych babć. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić, żeby ogórki kiszone były twarde - zastosuj nasz sposób, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.

co zrobić, żeby ogórki kiszone były twarde, fot. Genialne
co zrobić, żeby ogórki kiszone były twarde, fot. Genialne

18.07.2023 11:35

Lato to sezon na przygotowywanie ogórków kiszonych! Ważne, aby zrobić je w taki sposób, aby po wyjęciu ze słoika były jędrne, twarde i smaczne. Zdradzamy metodę, dzięki której osiągniesz taki efekt i każdego zachwycisz smakiem swoich ogórków kiszonych!

Przygotowanie do kiszenia

Ile rodzin, tyle przepisów na ogórki kiszone. Dobrze przygotowane smakują wybornie, a także są chrupiące i twarde (co daje się odczuć przy każdym ugryzieniu). Wydaje się, że ich zrobienie nie jest żadną sztuką, jednak osiągnięcie odpowiedniej twardości nie jest prostym zadaniem. Sezon na ogórki zaczyna się już w lipcu, kiedy dojrzewają one w naszych ogrodach i działkach. Ci, którzy niestety nie posiadają własnych upraw, mogą pozyskać ogórki gruntowe od lokalnego rolnika lub ze sklepu. Jeśli pierwszy raz robisz ogórki kiszone, mamy dla ciebie przepis z zeszytu babci. Przyrządzone w ten sposób, zawsze będą rozkoszą na podniebieniu i nigdy nie wyjdą za miękkie.

Obraz

Co zrobić, żeby ogórki kiszone były twarde?

Niewątpliwie nasze babcie były i są najlepszymi gospodyniami. Nie raz mogliśmy się o tym przekonać. W babcinej kuchni zawsze pachniało domowymi przetworami, ciastami, pierogami, którymi zajadaliśmy z ochotą. Nie można zapomnieć o ogórkach kiszonych. One gościły na stole każdego roku. Aby wyszły chrupkie i aromatyczne, należy je ciasno ułożyć w słoiku i dodać czosnek, a także koper i inne ulubione przyprawy. Na koniec całość trzeba zalać ciepłą solanką w taki sposób, aby przykryła ogórki. Po tym słoiki należy dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia. Co jest sekretnym trikiem na to, aby wyszły twarde? Wystarczy dodać korzeń oraz liście chrzanu, dzięki nim ogórki będą zawsze chrupkie. Uwaga! Przed włożeniem ich do słoika, koniecznie opłucz chrzanowe liście pod zimną wodą. Dzięki temu twoje ogórki kiszone zawsze wyjdą pyszne.

Obraz