Oprysk z drożdży i mleka na pomidory i ogórki sprawi, że krzewy ugną się od warzyw!
Każdy, to ma ogródek, z pewnością zdecydował się na posadzenie chociaż kilku odmian warzyw. Najpopularniejsze od lat pozostają ogórki oraz pomidory, które są aromatyczne oraz poprawiają smak każdej kanapki lub sałatki. Sprawdź. jak oprysk z drożdży i mleka na pomidory i ogórki zwiększy plony.
15.07.2023 12:21
Domowe odżywki do pielęgnacji roślin znane są od wielu lat, a z powodzeniem korzystali z nich nasi przodkowie. Stanowią ekologiczne oraz tanie źródło witamin, które wzmacniają rośliny już od etapu wzrostu. Warto dodać, że ogórki, jak i pomidory, potrzebują specjalistycznej hodowli, aby były zdrowe oraz bujne.
Jak stosować drożdże w ogrodzie?
Zazwyczaj drożdże służą do wypieków, ale mało kto wie, że na tym ich właściwości się nie kończą. Z powodzeniem można wykorzystywać je jako nawóz, który będzie stymulował rośliny do wzrostu i owocowania. Produkt ten jest prawdziwą bombą witaminową, a zawiera: witaminy z grupy B, żelazo, aminokwasy i węglowodany. Warto dodać, że drożdże wnikają w strukturę korzeni rośliny, chroniąc je przed atakami szkodników. Co więcej, można stosować je na dwa sposoby: pierwszy polega na przygotowaniu z nich odżywki do podlewania, a drugi na oprysku. Oprysk pozostaje na liściach roślin, pozbywając się zbędnych mikroorganizmów oraz chorób grzybowych.
Jak przygotować domowy nawóz?
Wszystko, co jest potrzebne, to: woda (najlepiej deszczówka), drożdże oraz cukier, Warto dodać, że receptur jest kilka. Podamy dwie najpopularniejsze:
- Odżywka sfermentowana powstaje ze 100 gramów pokruszonych drożdży zasypanych 1 szklanką cukru. Obydwa składniki muszą odczekać około 2 godzin do całkowitego połączenia. Po tym czasie należy zalać preparat 10 litrami ciepłej wody, wymieszać i zostawić na tydzień. W tym czasie zacznie się fermentacja drożdży. Dopiero wtedy nawóz nadaje się do rozcieńczenia z wodą w proporcji 1:10.
- Nawóz niesfermentowany jest o wiele prostszy w przygotowaniu. Na początku również należy rozdrobnić drożdże w takiej samej gramaturze i od razu zalać je 10 litrami wrzątku. Po około 1 godzinie specyfik jest gotowy do użycia.
Jak wykonać oprysk z drożdży i mleka?
Oprysk przygotowuje się z 100 g drożdży rozpuszczonych w 500 ml mleka 3,2%, zalanych 10 litrami wody. Można dodać także 1 łyżkę płynnego szarego mydła, aby środek lepiej oblepił liście oraz łodygi roślin. Warto pamiętać o tym, by pryskać obficie warzywa po całości, zarówno od góry, jak i od spodu. Zabieg powinien być wykonywany raz w tygodniu, podczas całego okresu wzrostu rośliny. Oprócz pomidorów i ogórków sprawdzi się on także do truskawek, a co więcej, chroni przed zarazą ziemniaczaną, mączniakiem oraz szarą pleśnią.