DomPomieszczenia gospodarczeDomową spiżarnię uporządkowałam w sześciu krokach. Już niczego nie marnuję

Domową spiżarnię uporządkowałam w sześciu krokach. Już niczego nie marnuję

Zapasy żywności w spiżarni
Zapasy żywności w spiżarni
Źródło zdjęć: © Pixabay | Filmbetrachter

04.12.2023 09:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli masz spiżarnię w swoim domu, to możesz się nazywać prawdziwym szczęściarzem. Nie każdy ma luksus posiadania schowka na wszystkie artykuły spożywcze. To miejsce nie ma dobrze wyglądać, lecz być funkcjonalne, jednak warto pamiętać, że tam również należy utrzymać porządek. Z naszymi trikami dasz radę zorganizować te małą przestrzeń w taki sposób, że wszystko, czego potrzebujesz, będzie na wyciągnięcie ręki.

Spiżarnia to zazwyczaj mała komórka w obrębie kuchni czy korytarza, gdzie przechowuje się wszystkie artykuły spożywcze. Jest to duże ułatwienie, gdyż nie musimy trzymać ich w ciasnych kuchennych szafkach. Mimo to ciągłe upychanie słoików i plastikowych opakowań na regałach sprawi, że spiżarnia straci na przejrzystości. Dziś podpowiemy ci, jak zorganizować tę przestrzeń i nie dać się bałaganowi!

Jak zorganizować swoja spiżarnię?

Kluczem do utrzymania porządku, który znacznie ułatwi codzienne użytkowanie, jest dobra organizacja przestrzeni. Wystarczy trzymać się kilku zasad, dzięki którym zachowasz porządek i przejrzystość. Zacznij od czegoś, co wywoła chaos, ale pomoże w ostatecznych porządkach. Usuń wszystko z półek i zrób dokładną selekcję. Wszystko, co stare, dziwnie wyglądające i napoczęte powinno wylądować w koszu. Nie próbuj się oszukiwać, że to wykorzystasz, skoro od kilku miesięcy nawet nie zwróciłaś na to uwagi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolejny krok to pogrupowanie żywności. W ten sposób zobaczysz, czego ci brakuje, a co jest w nadmiarze i wymaga szybkiego zużycia. Kiedy już masz już jasną sytuację, koniecznie zmień opakowania do przechowywania. Plastikowe worki czy kartony są nieszczelne, przez co może dojść do inwazji moli spożywczych. Makaron, kaszę czy inne sypkie produkty najlepiej poprzekładać do słoików lub plastikowych pojemników, przez które widać zawartość.

Wprowadź rutynę i przestań marnować jedzenie

Część z nas ma tendencję do kupowania jedzenia, którego nie potrzebujemy. Kiedy widzimy napis "promocja", automatycznie bierzemy więcej, niż zakładaliśmy. Właśnie przez to większość jedzenia ląduje w koszu, a na naszych półkach robi się bałagan. Jeśli chcesz robić zapasy, kupuj tylko to, co jest dla ciebie sprawdzone i może dłużej postać.

Kobieta w domowej spiżarni.
Kobieta w domowej spiżarni.© Freepik | vh-studio

Kolejny trik jest idealny dla mam i żon, które mają problem, z tym że ktoś rozgrzebuje ich idealnie poukładane zapasy. Jeśli wiesz, że członkowie rodziny szukają tam przekąsek, zrób im oddzielną półkę, gdzie umieścisz wszystko, czego potrzebują. W ten sposób nie zburzą twojej harmonijnej przestrzeni. Regularne porządkowanie spiżarni powinno stać się twoim nawykiem. Dzięki temu zawsze będziesz mieć wszystko na widoku, a gotowanie stanie się o wiele przyjemniejsze.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także