Dzięki temu piwonie w wazonie postoją dłużej. Przy cięciu zwróć uwagę na 1 szczegół
Wkrótce rozpocznie się sezon na piwonie — jedne z najpiękniejszych kwiatów ogrodowych. Niestety, nieprawidłowo ścięte, nie postoją zbyt długo w wazonie. Podpowiadamy, jak przycinać piwonie, by dłużej cieszyły nasze oczy.
28.05.2023 21:38
Piwonie, nazywane też peoniami, to byliny oraz krzewy, które cieszą się ogromną popularnością ze względu na swoje duże, kolorowe kwiaty. Należą do najstarszych roślin ogrodowych — były uprawiane w Chinach już 3 tysiące lat temu. By doczekać się pięknych pąków, należy odpowiednio uprawiać sadzonki piwonii. Warto również wiedzieć, jak je przycinać, by nie zaszkodzić roślinie i cieszyć się pięknem jej kwiatów w wazonie przez długi czas.
Jak uprawiać piwonie?
Piwonie to rośliny dość wymagające. Należy sadzić je jesienią, kiedy powoli przechodzą do fazy spoczynku. Jeśli wiosną kupisz sadzonkę w pojemniku, powinieneś jak najszybciej ją zasadzić. Wybierz dla piwonii stanowisko słoneczne (ewentualnie częściowo zacienione) i osłonięte od wiatru. Zadbaj o to, by roślina miała wystarczająco dużo miejsca oraz by obok nie znajdowały się kwiaty, krzewy oraz drzewa o dużych wymaganiach (mogłyby pobierać z gleby zbyt dużo potrzebnych piwonii składników). Wsadź sadzonkę do gleby piaszczysto-gliniastej o dużej zawartości próchnicy. Pamiętaj, że piwonia nie wymaga zbyt częstego podlewania (rób to głównie w okresach suszy). Kiedy już nawadniasz roślinę, uważaj, by nie zmoczyć jej liści (mogłyby zacząć gnić).
Jak przycinać piwonie?
Przycinanie piwonii to dość skomplikowana sprawa. Zasadniczo nie powinno się wykonywać cięć w czasie sezonu wegetacyjnego, ponieważ mogłoby to osłabić roślinę i doprowadzić do rozwoju chorób. Ogrodnicy odradzają ucinanie nawet uschniętych, zżółkniętych liści oraz pędów.
- Wyjątek stanowią pędy, które zostały uszkodzone. Mogą one być oznaką choroby grzybowej, dlatego powinieneś usunąć je jak najszybciej, a następnie spalić (przeznaczenie ich na kompost nie wchodzi w grę).
- Pozbywaj się również uschniętych kwiatów, które są nadmiernym obciążeniem dla rośliny.
- Cięcia pielęgnacyjne możesz przeprowadzić jesienią (do 15 września) lub wiosną (przed rozpoczęciem sezonu wegetacyjnego).
- Piwonie przycinaj zawsze zdezynfekowanymi narzędziami. To uchroni je przed ewentualnym przeniesieniem chorób z innych roślin.
- Używaj porządnie naostrzonego sekatora. Zmniejszysz w ten sposób ryzyko uszkodzenia rośliny, a rana po cięciu szybko się zagoi.
- Ucinaj pędy w 1/3 długości (5-7 cm od pąków). W ten sposób ukształtujesz piwonie i pobudzisz ich wzrost.
Jak przycinać piwonie do wazonu?
Jeśli chcesz ściąć piwonie do wazonu, również powinieneś wiedzieć, jak zrobić to w odpowiedni sposób. Właściwie przeprowadzone cięcie sprawi, że kwiaty będą stały dłużej. Przede wszystkim pamiętaj o tym, by używać ostrego sekatora. W ten sposób nie uszkodzisz rośliny. Poza tym ścinaj kwiaty o świcie, kiedy nie są jeszcze rozwinięte. Dzięki temu po wstawieniu do wazonu piwonie dłużej będą cieszyć oczy swoim pięknym wyglądem. Nie wybieraj całkowicie zamkniętych pąków, ponieważ istnieje ryzyko, że w ogóle się nie otworzą. Jeśli kupujesz kwiaty np. na targowisku i nie wiesz, o jakiej porze je zebrano, wybierz te, które są najmniej rozwinięte. Po przyniesieniu kwiatów do domu, podetnij łodygi pod skosem (użyj ostrego noża, by nie uszkodzić końcówek łodyg) i wstaw do wody. Pamiętaj, by z zanurzonych części rośliny usunąć liście (mogłyby zgnić).