Dziś 7 listopada, czyli Dzień Kotleta Schabowego. To wcale nie jest polskie danie

Cienko ubite mięso wieprzowe w chrupiącej panierce — niebo w gębie! Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotletów schabowych. Przypadający dziś Dzień Kotleta Schabowego to dobra okazja, by wyjaśnić, że ta słynna i uwielbiana potrawa wcale nie jest tradycyjnym polskim daniem.

7 listopada to Dzień Kotleta Schabowego.7 listopada to Dzień Kotleta Schabowego.
Źródło zdjęć: © Freepik | Dmitry Ulianov

7 listopada to w kalendarzu świąt nietypowych Dzień Kotleta Schabowego. W naszym kraju pozycja tego dania jest bezsprzeczna. Panierowany schab króluje w czasie niedzielnych oraz świątecznych obiadów jak Polska długa i szeroka. Nic więc dziwnego, że doczekał się własnego święta. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że nasze ulubione regionalne danie ma zagraniczne korzenie. Oto cała prawda o kotletach schabowych.

Jaka jest historia kotleta schabowego?

Dzień Kotleta Schabowego to doskonała okazja, by wyjawić prawdę o jego "rodowodzie". Wiemy, że ta wiadomość może być dla wielu osób szokiem, ale uważany za jedną z pereł polskiej kuchni regionalnej kotlet schabowy nie został wymyślony przez naszych rodaków. Tak naprawdę wywodzi się z Włoch, a do Polski dotarł dopiero po kilku stuleciach. Jego droga na stoły w naszym kraju wiodła natomiast przez Austrię i wiązała się z kilkoma modyfikacjami receptury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz funkcji samooczyszczania piekarnika? Ten trik jest idealny!

Zacznijmy od początku. Historia tego, co dziś nazywamy tradycyjnym, polskim kotletem schabowym, zaczęła się w XII wieku w słonecznej Italii, a konkretnie w rejonie Lombardii. To tam opracowano przepis na cotoletta alla milanese, czyli panierowany kotlet cielęcy z kością. Danie dobrze przyjęto w sąsiadującej z Włochami Austrii. Tamtejsi kucharze mieli jednak kłopoty z precyzyjnym odtworzeniem receptury. W związku z tym postanowili używać cielęciny bez kości i cienko ją rozbijać. Tak narodził się słynny sznycel wiedeński.

Z Austrii do Polski już niedaleko, nic więc dziwnego, że sznycel w końcu zawitał do naszego kraju. Tu jednak ponownie zmodyfikowano przepis. Tym razem cielęcinę zastąpiono o wiele tańszą wieprzowiną. Właśnie tak, w XIX wieku, narodził się kotlet schabowy, który do dziś podbija polskie stoły.

Kilka porad na Dzień Kotleta Schabowego

Jeśli jesteś smakoszem kotletów schabowych i zamierzasz dziś świętować, powinieneś pamiętać, że wykonanie tego kulinarnego klasyka tylko z pozoru jest łatwe. W rzeczywistości wiele osób popełnia błędy, które odbijają się na smaku oraz jakości dania. Jeśli chcesz, by twój kotlet był idealny, trzymaj się poniższych wskazówek:

  • Nie krój mięsa na desce wykonanej z plastiku. W ten sposób zanieczyścisz kotlety szkodliwymi drobinkami mikroplastiku. Najlepiej w ogóle pozbądź się plastikowych desek.
  • Nigdy nie rozbijaj schabu przez foliowy woreczek. Ten popularny trik mający chronić tłuczek przed zabrudzeniem również prowadzi do wbicia w mięso kawałków mikroplastiku. Zdecydowanie lepiej jest umyć narzędzie niż pozwolić, by szkodliwe drobinki odłożyły się w twoim organizmie.
  • Kotlety smaż zawsze na rozgrzanym oleju. Jeśli położysz mięso na patelni z zimnym tłuszczem, panierka wciągnie go znacznie więcej. To sprawi, że danie będzie ociekało olejem.

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo