Schabowy faluje i krawędzie unoszą się na patelni? Zastosuj jeden trik
W wielu polskich domach nie można sobie wyobrazić niedzielnego obiadu bez schabowego. Ten tradycyjny przysmak jedzony jest nie tylko od święta. Miłośnicy kotletów szukają przeróżnych okazji, aby je zjeść. Zdarzyć się może, że w trakcie smażenia schabowy faluje. Oto co trzeba zrobić.
30.08.2023 21:17
Schabowy, jajko sadzone, ziemniaki i surówka to zestaw idealny. Najlepiej smakuje ze świeżym kompotem z owoców. Sztuką jest zrobić idealnego, chrupiącego i pysznego schabowego. Zdradzamy kulinarny trik, dzięki któremu zawsze taki będzie.
Trik szefów kuchni
Jest na to trik, stosowany przez mistrzów sztuki kulinarnej. Po prostu przed smażeniem natnij rozbite na kotlety mięso w dwóch miejscach - na charakterystycznej błonce. Odciętych fragmentów nie wyrzucaj, możesz je wbić z powrotem w mięso. Nie muszą się wcale zmarnować. Ta sztuczka sprawi, że schabowy nie będzie falował i usmaży się perfekcyjnie równo, a twoi bliscy będą zachwyceni jego smakiem. Jeśli obawiasz się, czy schab wyjdzie twardy, na kilka godzin przed smażeniem, kotlety włóż do naczynia z mlekiem i pokrojoną cebulką, a następnie schowaj je do lodówki. Po wyjęciu opanieruj w jajku i bułce i wrzuć na patelnię. Usmaż, a potem podaj z ulubionymi dodatkami. Gwarantujemy, że mięso będzie mięciutkie, soczyste i nieziemsko pyszne! W ten sposób robimy schabowe już od lat i zawsze takie wychodzą! Tobie również na pewno wyjdą, jeśli zastosujesz się to tej wskazówki.
Dlaczego schabowy faluje?
Nie ma w polskiej kuchni dania tak rozchwytywanego, jak schabowy. Uwielbiają go jeść zarówno dorośli, jak i dzieci. Tradycyjnie podaje się go z ziemniakami i kapustą zasmażaną, jednak dodatki to już sprawa drugorzędna i indywidualna. Liczy się przede wszystkim chrupiące, dobrze doprawione i wysmażone mięso z panierką idealnie przylegającą do struktury mięsa, nie zaś się rozpadającą. Zwieńczeniem tego dania dla niektórych jest podanie na górze kotleta jajka sadzonego. Jest wiele przepisów na to, jak zrobić dobry schabowy i trzeba przyznać, że to prawdziwa sztuka. Najlepiej sprawdzają się oczywiście domowe receptury naszych babć - ich smaku nic nie przebije! Zdarzyć się może jednak, że w trakcie smażenia, schabowy faluje. Jego brzegi unoszą się i smaży się nierówno. Co zrobić, aby tak się nie działo?